Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Policie ČR

Češi přebírají od Vietnamců byznys s marihuanou

  • 319
Velkopěstírny konopí v Česku byly dříve čistě vietnamskou záležitostí. Podle zjištění MF DNES se však situace mění. Obchod začíná ve stále větší míře přebírat české podsvětí, pro které Vietnamci v pěstírnách pracují jako "zahradníci". Češi jsou napojeni na bossy v cizině, kteří organizují mezinárodní obchod s marihuanou.

"Původně to byl čistě vietnamský byznys. Češi do té struktury pronikali jen zřídka. V posledních letech získávají v tomto oboru stále větší vliv," říká Michal Hammer z národní protidrogové centrály.

Vietnamci původně zapojili Čechy do své ilegální sítě sami: potřebovali je k získávání vhodných nemovitostí. Když si totiž nějaký opuštěný sklad či dům pronajal přímo Vietnamec, vzbudilo to podezření a pěstírna byla dříve odhalena.

Ovšem právě přes Čechy, kteří si potřebné objekty pronajímali na své jméno, do byznysu proniklo místní podsvětí. A jeho členové si pak rychle vybudovali kontakty na lidi, kteří pro šéfy z Německa či Nizozemska zařizují distribuci a prodej drogy.

Někteří čeští "podnikavci" už postoupili i do vyšších pater organizací, které se zabývají obchodem s marihuanou. "Mám informace, že mnoho pěstíren už ovládají pouze Češi. Vietnamci pro ně pracují jen jako pouzí nádeníci," potvrzuje prezident Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter.

Za "velkopěstírnu" označují kriminalisté z Národní protidrogové centrály tu, ve které roste více než 400 rostlin konopí. Loni odhalili přes osmdesát takových domů, nejvíce v historii útvaru. Obvykle při zátahu zadrželi jednoho či dva Vietnamce, kteří se o úrodu starali.

Tito zadržení bývají však jen levnou pracovní silou. Často by se dali označit za novodobé otroky, kteří o organizaci celého byznysu nemají nejmenší tušení.

"Odhalit pěstírnu není samo o sobě tak složité. Ale dostat se k těm, kteří to všechno platí a vydělávají na tom, se podaří jen zřídka. Alespoň jim tedy maříme jejich investice," říká kriminalista Michal Hammer.

Loni se policii podařilo pochytat i některé bosse marihuanových gangů při akcích s krycími názvy DAO a BAO. Při té druhé zabavili 59 kilogramů marihuany za 51 milionů korun. Obsah účinné látky THC v rostlinách byl 18 až 23 procent. Hlavním organizátorem tohoto obchodu byl Vietnamec žijící v Německu, ale významně zapojeni byli i Češi.

"Byl to úspěch. Problém je, že tyto skupiny fungují hodně sofistikovaně. My třeba kolikrát i víme, kdo za tím vším stojí, ale abychom ho mohli zatknout a obvinit, potřebujeme mu vše také dokázat. A ten důkazní materiál se prostě získává těžko," říká Hammer.

Čtěte v úterní MF DNES

Jak vypadá systém byznysu s konopím? Jak se může policie dostat od "pěšáků" až k majitelům pěstíren? Čtěte více v úterním vydání MF DNES.

.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video