Zdevastované domy v Mikulčicích na jižní Moravě, kudy se ve čtvrtek prohnala bouře a tornádo. (27. června 2021) | foto: Petr Topič, MAFRA

Nejen miliony ve sbírkách. Lidé nabízejí jídlo, auta, latě i tašky na střechy

  • 133
Na jižní Moravě nadále pokračují úklidové práce po tornádu, které se prohnalo přes několik obcí minulý týden. Od té doby se na různých sbírkách vybraly miliony korun, do zasažených obcí dorazili pomáhat dobrovolníci po tisících. Nyní zbytek republiky nabízí zasaženým oblastem další potřebné věci - tašky na střechy či ubytování pro děti přes léto.

V Klimkovicích hned v pátek ráno vyhlásili sbírku potřebných věcí pro jihomoravské obce zasažené tornádem. Obec na Ostravsku sbírku oznámila na svém webu, Facebooku i přes místní rozhlas. V pátek a sobotu lidé nosili potřebné věci do informačního centra, někteří přinášeli zcela nové věci, například sadu úplně nových montérek a gumáků, další přinesl mikrovlnku, ale také třeba basu piv.

Celý náklad pak následně putoval na jižní Moravu, pomohli totiž místní dopravci. Mezi nimi i společnost Autodoprava Pesch, jejíž kamion odvezl náklady na Moravu v neděli. Jižní Moravě se nadále od minulého týdne snaží pomoci jednotlivci, ale i samotné firmy. Že se něco takového děje, shrnul na svém profilu na Twitteru v pondělí Marian Jurečka. 

„Stále mě nepřestává lidská dobrota fascinovat, včera telefonát a dnes dva kamiony střešních latí se budou skládat na jihu zdarma. Teď telefonát, firma, co prodává tašky, také daruje dva kamiony tašek zdarma,“ uvedl ve svém příspěvku. 

Předseda lidovců na místo dorazil minulý pátek na traktoru, který naplnil stavebním materiálem. První večer se vrátil autem domů, další noci už strávil v provizorní ubytovně.

Tašky na střechu nabízí i jednotlivci. „Darujeme za odvoz používanou střešní tašku, stav na pohled dobrý, nicméně nejsem odborník. Jen je nutné zajistit odvoz a nakládku - Nemochovice,“ napsala Jitka Pavelková ve skupině na Facebooku Pomáháme obětem po tornádu ČR. 

Obdobně střešní tašky nabízela i Věra Ťulpová. „Daruji střešní krytinu. Zhruba 1450 ks. Je ve velmi dobrém stavu. Museli jsme vyměnit za jinou, protože jsme rekonstruovali dům a nesehnali jsme stejnou,“ napsala na svůj Facebook

Na Moravě pomáhají obyvatelům i dobrovolnící ze zahraničí: 

28. června 2021

Kupte si víno a ‚daruji auto‘

Kupte naše víno, žádá po tornádu vinař. Jiní místo dovolené bourají dům

Bouře a tornádo zasáhly vinařskou oblast a tím pádem i samotné vinaře. Ti přišli o úrodu, ale často i o své domovy. I na ně se nicméně nezapomnělo. Jejich seznam na sítích sdílela Kristýna Soukupová, která ho nazvala „Tak trochu jiná pomoc pro Moravu“. 

Vypsaná je v příspěvku celá řada menších i větších vinařství, od kterých si lidé mohou koupit víno a přispět i trochu jinak, než v rámci dobročinných sbírek, které jsou vyhlášené.

Kromě tašek také lidé nabízí svá auta. Postarší modely, které plánovali prodat, nově od minulého týdne nabízeli rodinám bez přístřeší zcela zdarma. 

Od ubytování až k penězům

Někteří lidé také těm, kteří přišli o své domovy, nabídli na léto ubytování ve svých chatách a chalupách. Po železnici přijel do zasažené oblasti azylový vlak, který slouží k ubytování lidí bez střechy nad hlavou v Hruškách, případně dobrovolníků a zasahujících záchranářů. Jde o iniciativu podnikatele a cestovatele Alberta Fikáčka ve spolupráci s ČD Cargo, ke kterému se přidaly třemi vozy i ČD. 

Skauti nabídli již minulý týden rodinám s dětmi řešení na prázdniny - přiberou je na své letní tábory. A zatímco děti by si alespoň trochu užily bezstarostné léto, rodiče by mohli pokračovat na opravách svých obydlí. 

„Spíše předpokládáme, že lidé přes víkend řešili úplně jiné starosti a ozvou se až tento týden,“ uvedla pro iDNES.cz mluvčí Skautů Barbara Trojak na dotaz, zda se již někteří rodiče ozvali. Podle ní nyní řeší zejména základní životní potřeby.

„Nyní šlo jen o to, aby se lidé dozvěděli, že tato možnost existuje,“ dodala s tím, že někteří rodiče projevili zájem o příměstské tábory. I nad jejich zřízením Skaut uvažuje. „Uvidíme, co bude potřeba,“ doplnila.

Nemluví. Pomáhají. Tisíce dobrovolníků přijely odklízet trosky po tornádu

Skauti pomáhají na místě v Kulturním domě v Hodoníně, který spravují společně s Českém červeným křížem. Nyní počítají s tím, že z něj budou pomáhat minimálně do konce prázdnin.

Právě o dobrovolníky je v současné době „největší zájem“, podle Twitteru Jihomoravského kraje zejména o ty, kteří mohou v zasažených místech zůstat i několik dní. 

Univerzity i firmy

Lidem na jihu Moravy pomáhají i univerzity. Například Karlova univerzita přišla s podobnou nabídkou jako Skauti. 

„Univerzita Karlova s hlubokým politováním sleduje vývoj událostí v obcích zasažených katastrofou. Vzhledem k této vážné situaci je pro děti z těchto obcí připravena od 11. července 2021 možnost zdarma se zúčastnit letních kempů pořádaných Univerzitou Karlovou, pro které je využívána i finanční podpora MŠMT. Pro tuto mimořádnou situaci bude dětem zajištěna doprava, ubytování, strava a celotýdenní pečlivě připravený a pestrý program. Obyvatelům postižených oblastí nabízí UK ubytování v Praze v ubytovacích univerzitních zařízeních zdarma,“ uvádí na svém webu. 

Jedna dcera vážně nemocná, druhá těžce zraněná. Lidé už poslali přes milion

Masarykova univerzita na místo poslala přibližně stovku dobrovolníků, kteří pomáhají s úklidem. Univerzita nabízí také pomoc psychologa a rektor Martin Bareš nabídl hejtmanovi Jihomoravského kraje ubytování o kapacitě 200 lůžek na kolejích školy.

Na pomoc zasaženým vzniklo i několik sbírek. A peníze také poslaly i různé společnosti. Druhý nejbohatší Čech Karel Komárek přes svou rodinnou nadaci a společnost Sazka oznámil poskytnutí 150 milionů korun s tím, že suma se může ještě navýšit podle potřeb. Desítky milionů už dohromady poskytly velké korporace, jako je ČEZ, Komerční banka nebo T-Mobile.

Ničivé tornádo prošlo několika obcemi: 

26. června 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video