Češi mají vakcínu na střevní infekce

T e r e z í n - Čeští experti slaví úspěch: po letech testování vyvinuli vakcínu zabraňující vzniku infekcí zažívacího ústrojí. Terezínská laboratoř Dyntec, která preparát začala vyrábět, nyní hledá investora, který by jí pomohl proniknout na zahraniční trhy. Třeba v některých rozvojových zemích mají infekce trávicího ústrojí na svědomí až polovinu úmrtí všech dětí. "Přípravek s názvem Colinfant, což je vlastně prášek se živými bakteriemi E. coli, se vypije po rozpuštění ve vodě. Zatím je zaregistrován pro nedonošené děti a děti do jednoho roku.
Zabírá proti různým průjmům a dalším nemocem zažívacího ústrojí, na které umírají i děti ve státech, jako je Indie a Nepál," uvedl ředitel laboratoře Ladislav Pažout.
Colinfant však nemusí pomáhat jen dětem.
"Zjistili jsme, že lék vytlačuje ze zažívacího ústrojí i bacily salmonely - ale musíme to nejprve otestovat na dostatečném počtu dospělých dobrovolníků. O tom, že bychom ho uvedli na trh, můžeme uvažovat později. Ostatně důkladné testy vyžaduje i Státní ústav pro kontrolu léčiv," dodal Pažout.
Vědci začali s přípravkem pracovat už před pětatřiceti lety. "Profesor Jaroslav Štercl z imunologického oddělení Akademie věd mi tehdy řekl, že mají dobré výsledky u selat - a tak jsme začali bakterie podávat novorozencům," uvedla Rája Žádníková z Ústavu péče pro matku a dítě v Praze-Podolí. Vysvětlila, že dětem do tří měsíců věku ubývá protilátek, které získaly od matky a které je chrání před různými infekcemi - ale své si ještě nevytvořily. "Podáváním bakterií E. coli jsme se jim snažili pomoci - a výzkum potvrdil, že je to chrání," uvedla Žádníková.
Používaný kmen bakterie má podle ní obrovskou schopnost osídlit střevo a nepustit tam jiné bakterie. "E. coli se běžně vyskytuje v trávicím traktu, a my jsme tedy těm dětem dodávali to, co tam patří," podotkla Žádníková.
Výzkum však podle ní přinesl i další zjištění: u dětí se v prvních deseti letech života vyskytovalo o padesát procent méně nejen infekcí, ale i alergií, v dalších deseti letech přetrvala ochrana proti alergiím, kterými testované děti trpěly o třicet procent méně.
"Ve světě se nyní objevují hypotézy, že střevní flóra ovlivňuje imunitu, a tedy výskyt alergií. My už máme od konce loňského roku důkaz," konstatovala lékařka.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Testování

Video