Déšť, liják, počasí

Déšť, liják, počasí - Déšť - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Červenec bude teplý a vlhký, naznačila předpověď

  • 17
Nejnovější předpověď popsala, jaký bude červenec. Začátek měsíce bude podle ní proměnlivý. Pak se obloha rozjasní. "Koncem měsíce lze očekávat postupně více oblačnosti a srážek, mírné ochlazení," popsal Pavel Jovanovič z Českého hydrometeorologického ústavu.

V pátek nás podle meteorologa čeká od západu deštivé počasí s teplotami od 17 do 20 stupňů Celsia, na východě republiky může být až 24.

V sobotu budou mraky mizet, ale musí se ještě počítat s přeháňkami a někde i s bouřkami. Rtuť teploměrů se odpoledne zastaví u 19 až 23 stupňů.

"Neděle by měla být slunečná, polojasno až skoro jasno, jen na východě ojediněle přeháňky," naznačil meteorolog. Předpověď počítá s teplotami do 27 stupňů.

V pondělí by pak mělo oteplení vrcholit až třicetistupňovými teplotami. Na západě Čech se dají očekávat místní přeháňky nebo bouřky.

"V dalších dnech, až do začátku druhé červencové dekády, budou počasí u nás ovlivňovat jednotlivé frontální systémy střídané výběžky vyššího tlaku vzduchu. Takže lze očekávat spíše proměnlivé počasí," naznačil Jovanovič z ČHMÚ.

Odborníci předpokládají zataženo s deštěm nebo přeháňkami, místy i s bouřkami. Noční teploty předpovídají většinou v rozmezí od 10 do 16 stupňů. "Odpolední budou značně závislé na oblačnosti a srážkách," doplnil Jovanovič. Při přechodu front bude 19 až 24, ve dnech se zmenšenou oblačností by mělo být letních 23 až 28 stupňů.

Během druhé červencové dekády by podle něho měl postupně převládat letní charakter počasí. Bude polojasno až oblačno, jen místy bouřky nebo přeháňky. Noční teploty by měly být od 9 do 15 stupňů, odpolední 23 až 29.

"Na začátku třetí červencové dekády předpokládáme zpočátku polojasné počasí, jen ojediněle přeháňky nebo bouřky," doplnil odborník. Noční teploty budou 11 až 17 stupňů, odpolední 23 až 29. Pak se ochladí na 18 až 24 stupňů Celsia.

Stabilní letní počasí by mělo převládat ve Středomoří. Přechodné zhoršení počasí lze podle Jovanoviče očekávat pouze na severním Jadranu a u Černého moře.

Odborníci ale upozorňují, že pravděpodobnost vyplnění měsíční prognózy je 65 procent, a doporučují proto sledovat předpovědi na kratší časový úsek.

Předpověď počasí podle Meteopressu


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video