Černá středa pro iDNES

Zpravodajské stránky iDNES nebyly takřka celou středu normálně dostupné. "Byla to černá středa, jedna porucha střídala druhou," řekl vedoucí iDNES Jan Kubíček. Dodal, že redakce se za potíže při návštěvách serveru způsobených technickými závadami, velmi omlouvá jak čtenářům tak inzertním partnerům. Škody, které výpadek způsobil, jdou do mnoha desítek tisíc korun.

V časných ranních hodinách se porouchal jeden z hubů, což je technické zařízení, zajišťující připojení serverů iDNES k internetu. Tato porucha spustila další řetěz nestandardních operací na softwaru a v datech na iDNES.

Dopoledne se programátoři iDNES pokusili o zprovoznění systémů, těsně před dokončením oprav však u providera iDNES - společnosti IOL vypadl na asi půl hodiny elektrický proud. To odpojilo řadu serverů včetně strojů iDNES od internetu.

Po nezbytném restartu všech systémů zhavaroval na serveru iDNES jeden z disků, přestala se korektně chovat síťová karta a zhroutil se "balancing" neboli rozdělování zátěže mezi jednotlivými počítači iDNES.

Redakci iDNES nezbylo jiné řešení, než začít publikovat nouzově jen krátké zpravodajství na textové statické stránce HTML. Programátoři iDNES museli přistoupit k radikálnímu přeinstalování webových servisů a revitalizaci datových struktur.

Okolo jedné hodiny v noci na čtvrtek znovu ožil iDNES v nové podobě a redaktoři začali znovu plnit stránky jednotlivých částí iDNES nejaktuálnějšími informacemi.

Výpadek nepostihl další weby patřící do skupiny iDNES:
www.mfdnes.cz s kompletním zněním MF DNES (bez grafických prvků)
www.iinzert.cz - nabídka zaměstnání na webu (plně funkční)
www.tvujdum.cz - stránky iDNES Tvůj dům o bydlení (plně funkční)
www.shopcenter.cz - on-line obchod iDNES ShopCenter (plně funkční)
www.autokatalog.cz - iDNES Autokatalog s přehledem aut (plně funkční)

Středeční výpadek je největší havárii iDNES od jeho založení. Stal se dva týdny poté, co iDNES zobrazil rekordní milion stranek se zpravodajstvím za den.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video