ilustrační snímek | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Elektronické přihlášky na SŠ měly opět problémy, výpadek trval desítky minut

  • 10
Elektronický systém podávání přihlášek na střední školy byl dnes odpoledne několik desítek minut nedostupný, nyní opět funguje. Důvodem byl výpadek základních registrů, uvedl ředitel organizace odpovědné za přípravu přijímacího řízení Cermat Miroslav Krejčí.

Podle ředitele Cermatu šlo o výpadek základních registrů. „Problém nebyl ze strany Dipsy, ale ze strany DIA (Digitální a informační agentury) . Systém je již zprovozněn, byl znovu nahozen během pár minut,“ řekla iDNES.cz mluvčí Cermatu Jana Patáková.

Online přihlášky na střední školu s přehledem válcují papírovou verzi

Cermat podle Krejčího přepnul systém DiPSy do režimu údržby, lidé tedy nemohli pracovat s přihláškami na střední školy ani podávat nové, a to ani v režimu bez přihlášení přes ověřenou identitu občana. Fungování systému Cermat podle Krejčího zastavil, aby nezatěžoval základní registry.

„Kdyby to býval byl problém třeba přetížením základních registrů, tak bychom jim vůbec nepomohli, kdybychom jim tam pořád posílali dotazy,“ řekl Krejčí. Okolo 16:00 se systém opět spustil.

E-přihlášku na střední školy zatím podalo 59 tisíc uchazečů, hlásí ministerstvo

Po otevření webu přihlašování na střední školy se lidem zobrazovala informace, že by se měl provoz obnovit v řádu desítek minut. „Provoz systému je momentálně pozastaven z důvodu problému na základních registrech. Měl by být obnoven v řádu desítek minut,“ bylo napsáno na stránce.

Problémy s e-přihláškami se kupí. Systém neřeší duplicity, zapíšete i mrtvé dítě

Mluvčí Digitální a informační agentury Anna-Marie Lichtenbergová ČTK řekla, že se řeší, kde problém vznikl. Podle ní to vypadá, že byl problém v základních registrech a centrálním místě služeb (CMS).

Centrální místo služeb umožňuje informačním systémům veřejné správy komunikovat mezi sebou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video