O 170 korun se se zaměstnankyní soudili dva roky. Ilustrační foto

O 170 korun se se zaměstnankyní soudili dva roky. Ilustrační foto | foto: Foto: Celní úřad Brno

Celníci chtěli vysoudit 170 korun. S ostudou nakonec platili dva tisíce

  • 102
Pražské generální ředitelství cel si trhlo ostudu a ještě platí výdaje u soudů. Po zaměstnankyni chtělo za odcizený služební průkaz v koženém pouzdře 170 korun. I když nešlo o velkou částku, škodu chtělo vymoci. Soudy mu však zapravdu nedaly, ředitelství se prý chovalo krajně nevhodně.

Zaměstnankyni celní správy ukradli průkaz v trolejbusu v Plzni. V tlačenici si nevšimla, že jí někdo rozepnul kabelku a ukradl peněženku i s doklady. Šéfové okradené celnice udělali z obyčejného příběhu malé drama, píší Hospodářské noviny, které na kauzu upozornily.

Podle rozsudku v databázi Nejvyššího soudu byla okradená celnice vzornou pracovnicí a v tramvaji nijak nepochybila. Krádež navíc nahlásila policistům, vymáhání peněz za průkaz proto bylo neopodstatněné. Právníci na generálním ředitelství cel ale měli na věc jiný názor a škodu začali vymáhat.

Po okradené celnici chtělo ředitelství zaplatit škodu za služební průkaz v koženém pouzdře ve výši 170 korun. Když to zaměstnankyně odmítla, hnali případ až k Nejvyššímu soudu. Proces trval dva roky a soudy daly vždy zapravdu celnici. Její šéfové za ni proto museli zaplatit výdaje za soudní poplatky 2 tisíce korun.

Celnici vyčítali, že se obrátila na soudy

U soudu navíc vyšlo najevo, že právník ředitelství dopisem okradené celnici vyčetl, že svého zaměstnavatele zažalovala. Správná příslušnice sboru by prý měla nést následky za své chyby a nezatěžovat soudy. Podle soudu bylo chování od ředitele právního odboru Lubomíra Kučery neprofesionální a krajně nevhodné, navíc od někoho, kdo chtěl neprávem peníze.

"Žalobkyni by totiž neměl nikdo vytýkat, že hájí svá práva a využívá k tomu dostupné právní prostředky," vysvětlila v HN předsedkyně senátu Marie Turková.

Celníci a policisté sice jsou podle zákona zodpovědní za škodu, kterou státu způsobí. Nadřízení jim však musí dokázat, že porušili předpisy. V případě celnice se to nestalo, zlodějům krádež nijak neulehčila. Podle generálního ředitelství byla ale jejich zaměstnankyně lehkovážná, když měla doklad v kabelce.

"Průkaz měla zabezpečit jakýmkoli vhodným způsobem, aby jí nemohl být nepozorovaně odcizen," uvedl v HN mluvčí celníků Jiří Barták.

Částku, kvůli které absolvovaly obě strany dvouletý soudní proces, Barták nekomentoval. Podle něj jsou celníci povinni vymáhat jakoukoli škodu, i kdyby byla mizivá.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video