Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Petr Novotný

Celé Česko bude klouzat až do Štědrého dne, varuje předpověď

  • 47
Až do štědrodenního dopoledne hrozí v celé republice kluzké chodníky a silnice. Ve středu se může hlavně v Čechách tvořit ledovka, pak ji až do svátečního čtvrtečního dopoledne vystřídá hrozba náledí v celé ČR. Ve středu navíc situaci znepříjemní silný vítr na Moravě a v části východních Čech.

"V úterý a ve středu se budou na našem území vyskytovat srážky, které budou většinou dešťové. Nejintenzivnější srážky očekáváme v noci z úterý na středu a ve středu dopoledne. Během noci na čtvrtek 24. prosince se přechodně vyjasní," uvedl Jan Šrámek z Českého hydrometeorologického ústavu.

co kde hrozí

Ledovka od úterý 10:00 do středy 12.00
Kraje: Praha, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký, Vysočina, Jihomoravský, Olomoucký.

Náledí od středy 18.00 do čtvrtka 10.00
V celé ČR

Silný vítr od středy 00.00 do středy 12.00
Kraje: Pardubický, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský.

Při dešti se bude na podchlazeném povrchu tvořit místy ledovka, častěji v Čechách.

Nepříjemností ale nebudou ušetřeny ani Morava a Slezsko, tam se přechod fronty projeví silným větrem.

"Nejsilnější vítr bude během noci na středu a ve středu dopoledne na hřebenech Jeseníků a Beskyd, v nárazech bude dosahovat 90 až 125 km/h. V nižších polohách na východě území budou nárazy větru 55 až 90 km/h," upřesnila předpověď.

A i když vítr mraky rozežene, nepříjemnosti nepřestanou. "Během nocí očekáváme při zmenšené oblačnosti místy tvorbu náledí, četnější v noci ze středy na čtvrtek," dodal Jan Šrámek.

Upozornil, že meteorologové budou předpověď a z ní vyplývající varování průběžně upřesňovat. Sledovat by je měli hlavně řidiči před cestou na svátky.

. NÁLEDÍ a LEDOVKA

LEDOVKA je hladká průsvitná usazenina, která se tvoří na vodorovných i svislých předmětech. Vzniká za slabých mrazů od nuly do -3 °C. Ledovka se vyskytuje v zimě, kdy po období mrazů dojde k povětrnostní změně. Ledovka je průvodním jevem mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení.

NÁLEDÍ na rozdíl od ledovky vzniká tím, že kapičky deště nebo mrholení později na zemi zmrznou. Také když voda z úplně nebo částečně roztálé sněhové pokrývky na zemi opět zmrzne. Další příčinou vzniku náledí může být, když na silnici nebo na chodníku neodklizená sněhová pokrývka ztvrdne nebo zledovatí.

zdroj: pocasi.unas.cz

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video