Čápi se už chystají na odlet

Kelč - Čápi se chystají k odletu do Afriky. Na polích v okolí Kelečska a Hustopečí nad Bečvou na Vsetínsku jich lidé mohou vidět až sedmdesát. "V těchto oblastech se shromažďují před odletem do zimovišť na jihu a východě Afriky," vysvětluje specialista na ptactvo Miroslav Dvorský. Důvodem shromažďování ptáků je však především dostatek potravy. "Ptáci se musí před dlouhou cestou vykrmit," říká Dvorský.
Mnohdy se čápi vyskytují ve  stejných lokalitách jako volavky popelavé. "Těch je na Valašsku  přibližně stejně jako čápů. Volavky však na zimu zůstávají," poukazuje na podobnosti obou druhů.

Čápi i volavky jsou užiteční částečně i pro zemědělce, protože velkou  část jejich jídelníčku tvoří malí hlodavci. K cestě do Afriky létají čápi po dvou trasách. "Naši moravští čápi používají východní  trasu přes Bospor a Izrael. Čápi hnízdící v Čechách pak letí západní  trasou přes Gibraltar," informuje Dvorský.  V okrese Vsetín monitorují ochránci přírody téměř dvacet hnízdišť čápa bílého.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video