Čakovice stále čekají, kam budou patřit

P r a h a - Zastupitelé z opozičního klubu Unie svobody na jednání zastupitelstva neuspěli s návrhem, aby se již dnes rozhodlo o případném převedení Čakovic do správního obvodu Letňany. Zastupitelstvo tak rozhodlo i přes nátlak čakovických občanů a zastupitelů a problémem se bude zabývat až na zasedání 29. března. Petici, v níž více než 2600 občanů Čakovic žádá změnu, vzali dnes pražští zastupitelé pouze na vědomí.

Pražské zastupitelstvo odhlasovalo, že rozhodnutí musí předcházet analýza věcných i ekonomických dopadů případné změny, a to ve čtyřech variantách.

První řeší převedení Čakovic pod Letňany, druhá varianta zváží vznik jednoho správního obvodu pro městské části Letňany, Čakovice, Kbely, Vinoř a Satalice. Třetí možnost, že by se Čakovice staly sídelní městskou částí pro správní obvod Čakovice, Kbely, Vinoř a Satalice. Čtvrtá poslední varianta posoudí případný vznik jednoho správního obvodu v této části Prahy se sídlem v městské části Prahy 9.

Hranice nových správních obvodů schválili pražští zastupitelé už loni v prosinci. Úřady těchto obvodů budou od 1. července například vydávat stavební povolení, živnostenská oprávnění, občanské průkazy a pasy a budou vyřizovat dávky státní sociální podpory. Budou nadále na radnicích Prahy 1 až 15 a dále v Horních Počernicích, Kbelích, Letňanech, Radotíně, Řepích, Újezdu nad Lesy a v Uhříněvsi.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video