Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ševčík na VŠE stále přednáší o „covidismu“. Rektor obsah výuky neřeší, říká škola

  15:35aktualizováno  1. března 20:38
Na sociálních sítích a mezi studenty se ve středu dopoledne začal šířit snímek z přednášky bývalého děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) Miroslava Ševčíka. Jeden ze studentů zachytil část, kde Ševčík přednáší o covidismu, tedy „snaze o nastolení nového společensko-ekonomického zřízení“. Ševčík to pro iDNES.cz potvrdil a řekl, že dané téma na akademickou půdu patří. Škola přednášky podle mluvčí řešit nebude.

Miroslav Ševčík | foto: Topič PetrMAFRA

„Covidismus. Snaha o nastolení nového společensko-ekonomického zřízení na základě průběhu tzv. pandemie Covid-19 v letech 2019-2021. Nová ideologie vychází z tzv. Great Reset,“ stojí v prezentaci předmětu Úvod do hospodářské a sociální politiky.

V ní také mimo jiné bývalý děkan zdůrazňuje, že cílem covidismu je přerozdělování bohatství či manipulace a ovládání velké části obyvatelstva.

Zveřejněný snímek vyvolal řadu reakcí, současně také pochyby. Důvodem bylo, že na fotografii je rok 2021. Redakce iDNES.cz oslovila Ševčíka, zda v úterý, kdy mělo k pořízení snímku dojít, skutečně o covidismu přednášel.

Ačkoli byl odvolaný z funkce děkana, podle svých slov na fakultě stále normálně učí. „Nepřednášel jsem o covidismu, ale o vývoji hospodářsko-politických koncepcí, a to od vzniku ekonomické vědy a od vzniku hospodářské politiky. Jeden z těch slajdů jsem věnoval i covidismu,“ vysvětlil Ševčík.

Rektor nikdy neposuzoval obsah přednášek

Redakce iDNES.cz oslovila také VŠE. Mluvčí Kateřina Macháčková uvedla, že přestože rektor Ševčíka z funkce děkana odvolal, v žádném případě nebylo dotčeno jeho postavení jako pedagoga Národohospodářské fakulty. „Rektor ani nikdy neposuzoval obsah jeho přednášek na akademické půdě VŠE,“ doplnila Macháčková.

K protestu jsem se připletl náhodou, hájí se děkan VŠE Ševčík. Zváží rezignaci

Podle školy za obsah a kvalitu výuky odpovídá primárně fakulta, její děkan a další orgány fakulty k tomu určené. „Pravomoci děkana Národohospodářské fakulty aktuálně vykonává proděkanka pro pedagogiku Adéla Zubíková. Řešit případné stížnosti studentů a vyhodnocovat studentské evaluace je tedy aktuálně v její kompetenci,“ doplnila Macháčková.

Současně dodala, že rektor, Rada pro vnitřní hodnocení VŠE a další celoškolní orgány do realizace akreditovaných programů mimo pravidelná hodnocení, vstupují až ve chvíli podstatných změn. Například prodloužení akreditace nebo pokud by na fakultě docházelo k systémovému selhání.

Na akademickou půdu to patří

Bývalý děkan si za svou přednáškou stojí a míní, že dané téma na akademickou půdu patří. „Bezprostředně (covidismus – pozn. red.) ovlivnil zhroucení veřejných financí nejenom v České republice, ale i v dalších zemích. Způsobil spoustu problémů, které byly doprovázené dlouhými lockdowny, kdy docházelo k omezování individuální svobody, a byl vyvoláván pocit strachu, což bezprostředně působí na hospodářskou politiku,“ řekl.

Podle něj měla v letech 2015 až 2019 Česká republika relativně dobré výsledky ve veřejných rozpočtech a ve státním rozpočtu. „Najednou přijdou roky s lockdowny a s různými přerozdělovacími programy. Jednoznačně se tohle studentům musí říkat, aby věděli zdroj současných problémů, které jsou spojeny s veřejnými rozpočty,“ doplnil bývalý děkan.

Ševčík tak nevidí důvod, proč by o tom neměl mluvit. „Proč bych neměl mluvit o tom, že nás v Evropě limituje Green Deal, když už na to poukazují i zemědělci ze zemí Evropské unie,“ uvedl dále s tím, že covidismus je součástí stávajících problémů.

Soud nepřiznal odkladný účinek Ševčíkově žalobě kvůli odvolání z funkce děkana

„Názor byl souhlasný“

Ševčík také podotknul, že součástí přednášky je také diskuze. „Studenti si mohou říkat svůj názor. A převažující názor byl souhlasný, že si uvědomují tento problém. Protože je učíme kritickému myšlení,“ komentoval výuku.

Covidismus je podle něj spojený s přerozdělováním bohatství, s útokem na soukromé, respektive osobní vlastnictví. „Omezování individuální svobody si nepamatujete, jak jste nemohli cestovat z okresu do okresu?“ pokračoval a upozornil například i na zavřené školy.

„Dospívající mládež v daleko větší míře, než tomu bylo v minulosti, potřebuje psychology a psychiatry. Myslím si, že to je záležitost velmi důležitá. Prostě to není o nemoci, ale o zvratu veřejných financí. Nemoc a úmrtí samozřejmě byly tragické,“ dodal Ševčík.

Ševčík podal žalobu na VŠE. Mé odvolání je v rozporu se svobodou projevu, tvrdí

Omluva Ševčíkovi

Redakce iDNES.cz oslovila také studenta Hynka, který už dříve na přednášky Ševčíka na sociálních sítích upozornil. Na sociální síti X také v týdnu zveřejnil informaci o tom, že Ševčík dal loni otázku, kdo může za válku na Ukrajině. Špatná odpověď byla prý Rusko.

Již ve středu Ševčík otázku označil za lživou. To se nakonec potvrdilo. Student totiž v pátek přiznal, že otázka v testu nebyla a Ševčíkovi zaslal omluvu.

V ní mimo jiné stojí, že po konzultaci se spolužáky, kteří s ním předmět měli zapsaný mu bylo sděleno, že otázka obsahující odpovědi, které uvedl na sociální síti, se netýkala války na Ukrajině, ale problémů Evropské unie.

Znění omluvy.

„To mi v době psaní tohoto příspěvku nedošlo a když jsem si to následující den ověřil u více zdrojů, dospěl jsem k názoru, že jsem se zmýlil a nechtěně jsem šířil tuto informaci,“ napsal student Hynek. Poté přidal omluvu:

„Omlouvám se tímto panu Ševčíkovi že jsem o něm na sociální síti X lživě uvedl, že: „…V testu loni byla otázka, kdo může za válku na Ukrajině…Rusko byla špatná odpověď…“ a dále, že: „…Beze srandy, fakt to tam bylo…Na výběr bylo nějak Putinovo Rusko, západ, tržní selhání a něco s greendealem…“ Žádná otázka, kdo může za válku na Ukrajině, v testu uvedena nebyla“.

Ševčík převzal odvolání z funkce děkana VŠE, chystá právní kroky

Ševčíka na fakultě provázely kontroverze

Rektor VŠE Petr Dvořák odvolal Ševčíka z funkce děkana Národohospodářské fakulty v prosinci. Důvodem bylo jeho nevhodné chování na veřejnosti, včetně účasti na protivládní demonstraci loni v březnu na pražském Václavském náměstí.

Ševčík tam byl u incidentu, kdy se část lidí snažila z budovy Národního muzea odstranit ukrajinskou vlajku a zasahovala tam policie. Ševčík dlouhodobě tvrdí, že byl na místě proto, že pomáhal zraněnému.

Bývalý děkan už v minulosti zval na na stránkách univerzity studenty na přednášku s názvem „Kritické myšlení ve společenských vědách v podmínkách nastupující cenzury“.

Jízda s majákem i náhodná procházka k muzeu. Připomeňte si Ševčíkovy kontroverze

Na tom, že jej může rektor kvůli těmto důvodům odvolat, se senát shodl už minulý rok v červnu. Kromě souhlasu celouniverzitního akademického senátu potřeboval rektor ale také vyjádření akademického senátu národohospodářské fakulty, tedy fakulty Ševčíka. To ale dlouho vázlo.

Fakultní senát si nejprve vyžádal zápis z červnového jednání, aby se mohl rozhodnout. Nakonec se na konci října shodl na tom, že nemůže podat vyjádření k podnětu rektora školy k odvolání děkana fakulty.

Už od počátku Ševčík celou věc komentoval s tím, že jde podle něj o politické rozhodnutí. A také že se bude proti rozhodnutí rektora bránit soudní cestou. Na konci ledna proto univerzitu kvůli svému odvolání zažaloval a podal kvůli tomu správní žalobu.

Jak minulý týden informoval iRozhlas.cz, Městský soud odmítl podané žalobě Ševčíka přiznat odkladný účinek, protože Ševčíkovi odvoláním nevznikla neúměrně větší újma než vysoké škole, kdyby soud odkladný účinek přiznal.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Atentátu z davu nezabráníte. Je to noční můra ochranky, líčí experti

15. května 2024  18:45

Střelbě na slovenského premiéra Roberta Fica nešlo zabránit. Odehrála se podle stejného scénáře...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stojí

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:45

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Útok na Fica odsoudili Pavel, Biden či von der Leyenová. Bůh mu žehnej, popřál Orbán

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  18:44

Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

VIDEO: Fico před měsícem předpovídal, že někdo zavraždí vládního politika

15. května 2024  18:34

Slovenský premiér Robert Fico se stal ve středu odpoledne cílem atentátu. Už na počátku dubna...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...