Ministryně pro místní rozvoj za ANO Klára Dostálová a předseda poslaneckého...

Ministryně pro místní rozvoj za ANO Klára Dostálová a předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

Miliarda pomůže letos obcím s výstavbou bytů, řekli Dostálová a Bartošek

  • 11
Lidovec Jan Bartošek a ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO Klára Dostálová představili ve čtvrtek projekt, který má pomoci obcím s výstavbou sociálního bydlení. Jde o miliardu ve Státním fondu rozvoje bydlení. „Ti, kteří budou mít připravené projekty, budou moci čerpat na výstavbu obecních bytů,“ řekl šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Bartošek.

„Jsem rád, že to řešíme napříč politickým spektrem a že paní ministryně zapracovala naše požadavky,“ pochválil Dostálovou lidovec, který se na konci měsíce jako jeden ze tří kandidátů bude ucházet o post předsedy strany místo končícího Pavla Bělobrádka.

Program vyhlásí ministerstvo pro místní rozvoj v dubnu. V příštím roce počítá ministryně Dostálová s třemi miliardami.

„Miliarda pro letošní rok je více než dostačující. Uvidíme, jaká bude poptávka, řekla ministryně. „Zájem je napříč celou republikou,“ dodal Bartošek. První byty budou už do poloviny příštího roku.

Peníze z fondu, na které budou moci dosáhnout obce, mají pomoci osobám v bytové nouzi. „Budeme financovat sto procenty sociální byty. Nesmí to být ve vyloučených lokalitách, abychom nevytvářeli nová ghetta,“ uvedla Dostálová. Sociálních bytů by měla být v projektech pětina.

Starostové budou mít v ruce klíč pro rozdělování bytů mezi osoby v bytové nouzi. Nájem stanoví nařízení vlády na 61 korun za metr čtvereční, obce ho ale budou moct snížit. Program umožní stavět byty od 23 metrů do 120 metrů čtverečních pro vícečetné rodiny. Byty zájemci získají na dva roky. „To ale neznamená, že v nich nebudou moct zůstat. Starosta ale za dva roky bude muset do fondu nájemních bytů získat další byt,“ řekl Bartošek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video