Při tolika výjimečných okolnostech už Bushe sotva překvapilo, když mu ministryně obrany Parkanová darovala CD s vlastní písní.

Při tolika výjimečných okolnostech už Bushe sotva překvapilo, když mu ministryně obrany Parkanová darovala CD s vlastní písní. | foto: Dan Materna, MF DNES

Bush žvýkáním a češtinou překvapil své hostitele

  • 435
Velmi neformální chování charakterizovalo návštěvu amerického prezidenta v Praze. George W. Bush si nikdy nepotrpěl na oficiality, což dokázal také v úterý na Pražském hradě.

Nejprve česky pozdravil nastoupené jednotky: "Vojáci, nazdar!" řekl do přistaveného mikrofonu s dobrou výslovností a jen lehce alternativní dikcí, takže ve skutečnosti z reproduktorů zazní "vojaci nazdár".

Podle prezidentské kanceláře tak činí téměř všechny hlavy států, ale americké zdroje se rozcházejí v tom, zda je to v případě Bushe obvyklé, či nikoli.

Podle nejmenovaného zdroje z velvyslanectví USA v Praze byl tento krok ojedinělý. Také zpravodaj listu Washington Post byl zaskočen: "Často mluví španělsky, ale čeština? To mě překvapilo."

Tiskový odbor Bílého domu nicméně tvrdí, že zdravice v cizí řeči je při prezidentových zahraničních návštěvách standardním krokem. "Ve skutečnosti prezident češtinu neovládá," ubezpečila MF DNES pracovnice odboru.

Také během dopoledního jednání na Hradě s Klausem a Topolánkem se prý Bush choval zcela uvolněně – s viditelným potěšením žvýkal. Trvalo pár minut, než si z pohledů přítomných uvědomil, že to nedělá dobrý dojem.

Pak zničehonic žvýkat přestal. Nikdo si nevšiml, že by žvýkačku odložil – dá se tedy usuzovat, že ji jednoduše spolkl.

Během následného brífinku působil Bush poměrně dynamicky. "Chápu vaši frustraci," řekl o vízovém režimu při cestách do USA. "Chápu ty, kteří by to chtěli vyřešit, a to hned! Že ano, pane prezidente?" obrátil se s úsměvem na Klause.

Bush několikrát překvapil i během svého půlhodinového projevu. Mezi závažnými strategickými úvahami dělal často pauzy. Někdy proto, aby mu publikum mohlo zatleskat. Jindy chtěl jen tak zamrkat na svého známého v první řadě. Nebo se na někoho spiklenecky zašklebil.

Prezident Klaus Topolánek
Středobod Bushovy mise – získání podpory pro americký radar – si vyžádal netradiční rozvržení schůzek. Bush jednal zároveň s prezidentem i premiérem, což například americkou televizní stanici CNN zmátlo natolik, že referovala o setkání s "prezidentem Klausem Topolánkem". - více zde

Oficiální jednání se šéfem nejsilnější opoziční strany také nepatří ke zvyklostem amerických prezidentů, ale kategorický nesouhlas šéfa ČSSD Jiřího Paroubka by mohl projekt radaru smést ze stolu.

Při tolika výjimečných okolnostech už Bushe sotva překvapilo, když mu ministryně obrany Parkanová darovala CD s vlastní písní.

SPECIÁL: Bush v Praze


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video