Martin Bursík dnes půjde požádat premiéra Topolánka, aby svolal schůzku kvůli Čunkovi

Martin Bursík dnes půjde požádat premiéra Topolánka, aby svolal schůzku kvůli Čunkovi | foto: Lukáš Bíba, iDNES.cz

Bursík chce, aby koalice jednala o Čunkovi

  • 359
Jiří Čunek sice včera získal podporu své lidové strany, jenže hlavní zkouška ho teprve čeká. Předseda Strany zelených Martin Bursík požaduje, aby vládní koalice o Čunkovi jednala. "Dnes o to požádám premiéra Topolánka," potvrdil Bursík iDNES.cz.

Kauza Jiří Čunek


Předseda zelených je přesvědčen, že nastala doba pro schůzku, kde by měl Jiří Čunek otevřeně o svém obvinění promluvit.

"Myslím, že to je problém, o kterém musíme mluvit," tvrdí Bursík. "Dnes už to asi nestihneme, ale nejpozději zítra bychom se měli na toto téma sejít," podotkl.

Podle Bursíka se objevily některé nové věci, o kterých je třeba mluvit. Na mysli má například víkendové události, kdy policie obvinila dva muže z pokusu o uplacení Marcely Urbanové, hlavní svědkyně proti Čunkovi. - více zde

Šéf zelených nechtěl říci, jestli bude prosazovat Čunkovo odstoupení. "Nebylo by správné, abych říkal svůj názor ještě před samotnou schůzkou, raději bych to nejdříve probral v koalici. Kdybych vám na tuto otázku odpověděl, popřel bych smysl schůzky," vysvětlil.

Ovšem kdyby šlo o ministry jeho vlády, údajně by odstoupili. "Tím ale nechci říci, že by měl pan Čunek odstoupit. Je to privátní věc jeho a KDU-ČSL," míní Bursík.

Jeho požadavek je novinkou, zatím se mluvilo pouze o spíše neoficiální schůzce mezi Čunkem a premiérem Mirkem Topolánkem.

Ten se zatím k možnému odchodu šéfa lidovců z vlády staví dosti zdrženlivě a opatrně.

Pokud jde o Čunka, zatím nejnovější vyjádření poskytl dnes ráno České televizi. Na otázku, zda by případně odešel z vlády sám nebo tlačil na to, aby odešla z vlády celá KDU-ČSL, přímo neodpověděl.

"Takto jsem nikdy neuvažoval," řekl. "Jakmile budou jakékoliv problémy v koalici, budeme je určitě řešit," dodal.

Na opakovaný dotaz moderátora, zda tedy nevylučuje odchod KDU-ČSL z vlády, Čunek zareagoval tvrzením, že takto vůbec nespekuluje.

Prvního místopředsedu vlády a ministra pro místní rozvoj tak čeká další náročný den. A to si v televizi posteskl, že prý dnes pracoval až do půl čtvrté ráno.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video