Mrazivé svítání nad Jihlavou. (30. ledna 2012)

Mrazivé svítání nad Jihlavou. (30. ledna 2012) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Bundy ven, přijdou silné mrazy. V úterý -25, o víkendu v údolích až -35

  • 336
Zima zřejmě chytila druhý dech. V následujících dnech sevřou Česko silné mrazy, teploty tak budou v noci klesat i do nepříliš obvyklých hodnot. V závěru týdne mohou na severu a severovýchodě ojediněle spadnout až k -35 stupňům.

Za chladné počasí může podle Štefana Handžáka z Českého hydrometeorologického ústavu mohutná tlaková výše se středem nad Ruskem, kolem níž zesiluje příliv studeného vzduchu od východu. V závěru týdne se k ní ještě přidá tlaková níže nad Balkánem.

Česko sevřou tuhé mrazy

Největší mrazy budou na severu a severovýchodě země. Podle meteorologů budou tak silné, že způsobí škody na energetické soustavě, v průmyslu i v zemědělství. Dají se očekávat komplikace v dopravě.

Lidé by velmi nízkým teplotám měli hlavně přizpůsobit svůj oděv. "Především by měli dbát na teplé oblečení, nezapomenout na rukavice, teplou obuv a pokrývku hlavy," řekl iDNES.cz meteorolog Tomáš Mejstřík. Především starší lidé a malé děti by v silných mrazech měli omezit pohyb mimo domov.

Pondělí tak bude pod jasnou nebo polojasnou oblohou, ráno ještě ojediněle zataženou nízkou oblačností. Teploty vystoupí nejméně na -3, nejvýše na +1 stupeň, na severovýchodě a na horách v 1 000 metrech bude kolem -6 stupňů. V dalších dnech se teploty do kladných hodnot dostat nemají.

Co jsou mrazové kotliny

V úterý bude jasno nebo skoro jasno, ráno a dopoledne se ojediněle objeví mrznoucí mlhy anebo bude zataženo nízkou oblačností. V noci bude -8 až -12 stupňů, na severovýchodě, ale ojediněle i jinde kolem -15. V místech, kde je nasněženo, i -20. Přes den bude -5 až -1, na severovýchodě i -8. Meteorologové očekávají silný mráz na severu a severovýchodě, v mrazových kotlinách se teploty budou pohybovat také kolem -25 stupňů.

Ve středu se bude dál ochlazovat. Bude jasno až polojasno, v noci očekávají meteorologové teploty v rozmezí od -10 do -14, na sněhu, v údolích na severu a severovýchodě i kolem -18 stupňů. Přes den bude mezi -8 a -4, na severovýchodě až -11. V mrazových kotlinách má být opět až -25.

Čtvrteční nebe má být jasné nebo skoro jasné, jen přechodně se objeví více oblačnosti. V noci bude pokračovat ochlazování, teploměry ukážou -13 až -17. Ještě chladněji bude na sněhu, v údolích a na severovýchodě, kde má být až -20. Nejnižší teploty budou opět v mrazových kotlinách i kolem -30. Přes den bude přeci jen o něco tepleji, ale ne o moc: -11 až -7, na severovýchodě kolem -13.

Konec týdne bude v podobném duchu. Velmi silné mrazy mají pokračovat, má být jasno až polojasno, postupně se však objeví i oblačnost a místy občasné sněžení. V noci bude -15 až -20, při malé oblačnosti na sněhu v údolích i -25. Přes den bude -14 až -9 stupňů. V mrazových kotlinách se mohou teploty pohybovat až kolem -35 stupňů, na přelomu týdne se ale mají mrazy zmírňovat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video