Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV)

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) | foto: VV

Budoucí ministr pro místní rozvoj: Já tu funkci nejdřív nechtěl

  • 7
Pražský podnikatel Kamil Jankovský (Věci veřejné) ve středu získal ministerstvo pro místní rozvoj za dramatických okolností. Post odmítla původní kandidátka a strana narychlo hledala náhradu. "Na mě to celé spadlo během jedné hodiny a já teď řeším sto tisíc věcí najednou," řekl MF DNES Jankovský.

Jankovský vlastní firmu Phar Service, která montuje linky na výrobu léků a pracuje i pro farmaceutickou společnost Zentiva. V rozhovoru vysvětluje, proč se neocitl ve střetu zájmů, přestože některé jeho firmy vykonávají podle obchodního rejstříku realitní činnost a ministerstvo pro místní rozvoj má i agendu bydlení.

Vy jste podle kolegů v první chvíli ministerstvo ani nechtěl...
To je stoprocentní pravda. On mi to nikdo nevěří.

A může to vůbec člověk dělat za takových okolností?
Ale rozumějte, já to chci dělat od okamžiku, kdy jsem na tu nabídku kývl. Kvalifikaci na to mám. Já jsem nikdy o ministerské pozici neuvažoval, protože mám svoji práci, která mě baví. Na druhou stranu jsem členem Věcí veřejných a nemůžu říct, že do něčeho nepůjdu. Musím teď předat firmu synovi.

Vaše firmy podle obchodního rejstříku vykonávají realitní činnost a pod ministerstvo pro místní rozvoj spadá i bydlení. Neocitl jste se ve střetu zájmů?
Já za prvé ani nevím, u kterých firem tam máme realitní činnost, abych se přiznal. To tam je napsané v rejstříku vždycky, že se společnost zabývá koupí a prodejem kde čeho. Realitní činnost ani jedna z mých společností neprovozuje. Jedna z těch firem je třeba bývalé družstvo a pouze spravuje majetek - tedy dům.

Čtěte v páteční MF DNES

Budoucí ministr pro místní rozvoj za Věci veřejné Kamil Jankovský v rozhovoru MF DNES objasňuje, jak se stal členem Nečasovy vlády.

.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video