Komár. Ilustrační foto

Komár. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Bodavý útok co dvě sekundy. Tak vypadá komáří kalamita

  • 8
Komáří kalamita se dá přesně změřit. Nastává podle hygieniků tehdy, pokud hmyz útočí víckrát než desetkrát za minutu. "V Chomoutově jsme naměřili devětadvacet útoků za minutu a ve Střeni na Olomoucku, poblíž řeky Moravy, dvacet jedna," řekl Josef Chmela z Krajské hygienické stanice v Olomouci.

Nejvíce komárů se líhne v oblastech, kde řádila velká voda, třeba na jihu Čech a v Moravskoslezském kraji. "Skutečně účinné jsou jen postřiky larev, kterých je hodně na malém místě. Používají se bakterie, které ničemu jinému neškodí," vysvětlil Oldřich Šebesta z břeclavské hygienické stanice.

Starat by se o ně měli majitelé pozemků, což bývá v případě soukromých vlastníků lesů a tůní problém. Mnohé kraje však na postřiky přispívají. "Jenže obce často začnou problémy řešit, až když komáři všude létají a lidé si na ně stěžují," podotkl hygienik. "Postřiky na larvy nebyly, jen na dospělce. Máme zamluvenou firmu, která postřik o víkendu provede. Zaplatíme to z peněz na obnovu po povodních," nastínil situaci starosta Jiří Konečný z Milotic nad Bečvou.

Plošný postřik dospělého hmyzu je ale dost obtížný – larvy z deseti metrů čtverečních se rozletí do deseti kilometrů čtverečních. Postřik navíc škodí včelám.

Bojuje se postřikem

V Třeboni radnice chce stříkat larvy, ale kvůli ochraně přírody zatím nemůže. "Musíme žádat o udělení vládní výjimky. A to ještě oklikou přes chráněnou krajinnou oblast," řekl Josef Tlachač, vedoucí odboru životního prostředí.

Komáři jsou spíš nepříjemní než nebezpeční. Není třeba se bát závažných chorob – komáři v Česku žádné nešíří. Pouze na jižní Moravě se občas vyskytla valtická horečka podobná chřipce, způsobená virem Ťahyňa. Od komárů nehrozí ani nakažení boreliózou. Lékaři se však obávají, že by se sem mohly kvůli oteplování rozšířit druhy komárů, které přenášejí malárii. Ta se v Česku vyskytovala ještě mezi válkami.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video