Předsedkyně neparlamentní Suverenity Jana Bobošíková.

Předsedkyně neparlamentní Suverenity Jana Bobošíková. | foto: Dan Materna, MAFRA

Bobošíková s žalobou čeká, žádá vnitro o opravu chyb v počítání hlasů

  • 242
Jana Bobošíková vyzvala ministerstvo vnitra, aby opravilo zjevné chyby při počítání hlasů pro prezidentské kandidáty, které ji vyřadilo z boje o úřad prezidenta. S žalobou zatím počká. "Děkuji občanům, kteří nerezignovali na princip elementární spravedlnosti," řekla Bobošíková. Vzkazy od občanů, kteří ji podpořili, dostávala celý víkend.

"Žaloby, které by oddálily volbu prezidenta, považujeme až za krajní řešení," uvedla Bobošíková na pondělní mimořádné tiskové konferenci. Očekává, že ministerstvo vnitra bude jednat neprodleně. "Tedy ihned," zdůraznila.

Ředitel Odboru všeobecné správy ministerstva vnitra Václav Henych nicméně reagoval, že nic opravovat nebude. Odvolal se na prováděcí zákon k volbě prezidenta, který žádné opravné postupy podnícené výzvou některého z kandidátů nestanovuje. "My nemůžeme podle zákona dělat vůbec nic," řekl serveru Lidovky.cz Henych (celé Henychovo vyjádření najdete zde).

Bobošíková odevzdala ministerstvu vnitra petici s více než 56 tisíci podpisy. Při první kontrole části podpisů našlo ministerstvo u její petice 7,7 procenta chyb, při druhé 11,5 procenta.

Stejně jako u ostatních kandidátů pak od celkového počtu odevzdaných podpisů neškrtlo průměrnou chybu, ale chyby sečetlo a Bobošíkové ubralo 10 762 podpisů. Tím ji vnitro poslalo pod padesátitisícovou hranici a škrtlo ji ze souboje o post prezidenta stejně jako ekonoma Vladimíra Dlouhého a senátora Tomia Okamuru (kdo měl podpisy mrtvých a kdo fiktivních lidí, čtěte zde).

Volba prezidenta

PODPISY: Vnitro vyřadilo z boje Dlouhého, Okamuru a Bobošíkovou
SPOR: Místo průměru vadné podpisy sečetli
KANDIDÁTI: Přihlášku podalo 11 lidí, z toho 3 ženy
PŘEHLEDNĚ: Co bude po kontrole podpisů
SERIÁL: Profily kandidátů na prezidenta
SOUHRN: Vše o přímé volbě prezidenta

TERMÍN: První kolo voleb je naplánované na 11. a 12. ledna 2013, druhé kolo na 25. a 26. ledna.

Pokud by ministerstvo vnitra odečítalo jen průměr chybných hlasů, Bobošíková by podmínku 50 tisíc podpisů pro kandidaturu splnila (na rozdíl od Dlouhého a Okamury).

Až kdyby neuspěla s výzvou ke vnitru, aby opravilo počítání hlasů, podá žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu, který má lhůtu do 13. prosince. "Cítím se být kandidátkou na prezidentku České republiky," uvedla také už v pátek Bobošíková. Dlouhý už v pátek řekl, že k soudu zamíří.

Bývalá ústavní soudkyně, nyní senátorka Eliška Wagnerová, o víkendu upozornila, že při posuzování všech zákonů a pravidel týkajících se voleb musí soud především zajistit co nejsvobodnější politickou soutěž. To znamená, že v případě možného dvojího výkonu zákona by měl dát přednost tomu, který nevyřadí Bobošíkovou ze soutěže o prezidentskou funkci. Stejný názor má také ústavní právník Jan Kysela.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video