Bitevní vrtulník. (Ilustrační foto)

Bitevní vrtulník. (Ilustrační foto) | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Bitevní vrtulník při výcviku přesekl drát vysokého napětí

  • 11
Bitevní vrtulník, jehož posádka včera trénovala nedaleko Pavlovic na Přerovsku, poškodil drát vysokého napětí. Při takzvaném kopírování terénu, během něhož se pilot drží přibližně patnáct metrů nad zemí, stroj Mi-35 přesekl jeden z drátů.

Pilot s lehce poškozeným strojem pak bezpečně přistál na základně v Bochoři. Nebezpečí nakonec neznamenal ani přetržený drát, protože nebyl pod napětím. 

Let těsně nad zemí patří ke klíčovým dovednostem pilotů bitevních vrtulníků, letci z Bochoře ho trénují nad neobydlenými oblastmi Přerovska.

"Pilot se při letu drží ve výšce do patnácti metrů nad terénem a případné překážky nadlétává. Při přelétávání drátů, které jsou v těchto místech asi ve dvacetimetrové výšce, však nestihl včas vystoupat dostatečně vysoko, takže o horní drát zachytil hřebenem, který je na spodní části vrtulníku," popsal incident mluvčí bochořské základny Milan Kouřil.

Přeseknutý drát dopadl do zahrádkářské osady u Pavlovic, nikoho ale neohrozil, protože šlo o takzvané zemnící lano, které nebylo pod napětím.

Příčinu nehody vyšetřují vojenští policisté a komise velitele společných sil. Vyšetřovatelé mají vedle výpovědi posádky také údaje z palubního počítače. Z těch experti dokážou přesně určit, jestli za nehodou byl špatný odhad pilota, špatná navigace, chyba při řízení vrtulníku či třeba technická závada na motoru, který například mohl v klíčovém okamžiku při stoupání ztratit potřebný výkon.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video