Bítešští chtějí k Brnu

Velká Bíteš - Petici občanů města Velká Bíteš a dalších okolních 24 obcí se žádostí o zařazení města a regionu do Jihomoravského kraje obdrželo v uplynulých dnech jeho vedení. Velká Bíteš na Žďársku je nyní součástí kraje Vysočina. "Rada Jihomoravského kraje záměr obyvatel Velkobítešska podporuje, ale zároveň zdůrazňuje, že o případné změně musí rozhodnou obě komory parlamentu," řekl mluvčí kraje Petr Koutný.

V tomto duchu byla organizátorům petice poslána odpověď, doplnil Koutný. Tu zašle spolu s peticí vedení kraje i oběma komorám parlamentu. Doplnil, že rada při svém rozhodování vycházela ze stanoviska zastupitelstva, které v únoru projednávalo podobnou žádost obyvatel Jevíčka z Pardubického kraje.

Již v tomto případě se krajští zastupitelé shodli na tom, že v otázce změny hranic nebudou vyvíjet žádnou zákonodárnou iniciativu, přestože jim to zákon umožňuje. "Tato věc se musí řešit shora, zákonodárná iniciativa jednoho kraje by do toho mohla vnést pouze zmatek," řekl dnes Koutný. Podle starosty Velké Bíteše Miroslava Báni (ČSSD) se k petici připojilo téměř 3700 lidí, což je důkazem správnosti dřívějšího rozhodnutí zastupitelstva. "Vyjádřená podpora z Jihomoravského kraje je pro nás důležitá. Kdyby nás tam nechtěli, nemělo by naše
úsilí žádný smysl," řekl dnes Báňa ČTK. Připustil, že si není jist ochotou poslanců a senátorů se problémem změny hranic nyní zabývat. "My jsme proto již udělali všechno, nyní nezbývá než čekat," dodal starosta.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video