Královéhradecký biskup Dominik Duka

Královéhradecký biskup Dominik Duka | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Biskup Duka: Jmenování Vlkova nástupce brzdí hledání nových tváří

  • 39
Situace uvnitř české katolické církve nejspíš oddaluje jmenování nového pražského arcibiskupa. Podle královéhradeckého biskupa Dominika Duky jsou někteří členové v úřadu už 20 let a je třeba hledat i nové tváře. Konkrétní zprávu o jmenování nástupce Miloslava Vlka na zasedání České biskupské konference (ČBK) nepřinesl ani papežský nuncius.

"My jsme generace, která svými zkušenostmi více leží v době totality než v době svobody. Takže myslím, ale spekuluju, že to je důvod, proč Vatikán do jisté míry dál hledá a je nerozhodný," řekl biskup, který byl v minulosti uváděn jako jeden z favoritů na pražského arcibiskupa.

Nového pražského arcibiskupa vybere papež Benedikt XVI. Dostal návrhy od českých biskupů i od věřících, rozhodnutí spočívá čistě na něm. Duka zdůraznil, že on sám nemá bližší informace o termínu jmenování, prý je neměl ani papežský nuncius, který navštívil jednání ČBK.

Miloslav Vlk podal v roce 2007 podle církevních pravidel rezignaci na svůj úřad, protože dovršil 75 let. Papež ale demisi nepřijal a prodloužil arcibiskupovo funkční období o dva roky. Ty vypršely loni.

Duka po jednání ČBK také konstatoval, že neklesá počet návštěvníků bohoslužeb a že se kostely doplnily novou generací. "Ale mohlo se zadařit mnohem víc. Musíme si říct, že ta doba 20 let byla ještě krátká na to, abychom překonali všechny překážky a potíže," prohlásil.

Církev by se podle něj měla do budoucna více otevřít a ukázat společnosti, že je její součástí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video