Bezradné ženy v davu demonstrantů zachránil policista

Na náměstí Republiky, kam v neděli kolem 18. hodiny dorazil dav odpůrců globalizace, postávaly tři nešťastné ženy. Stály tu bezradně s kufry v rukou. Nezajímal je žádný problém globalizace, ale jejich starosti byly rovněž ohromné. A způsobily jim je právě aktivisté. Náměstí bylo totiž zcela uzavřeno pro dopravu a ony tu měly nastoupit do autobusu, který by je odvezl na letiště. Nebýt policisty, který kontroloval dav, by jim demonstrace přišla draho.

Ale byl tu policista Jan Holub, který vyslyšel jejich stesky a rozhodl se jednat. Poté, co žena z Dánska vylíčila, že tu byla pracovně a v 19.30 jí odlétá letadlo, vzal mobilní telefon. Vytočil číslo firmy Cedaz, která právě odvoz na letiště zprostředkovává.

Nedělní on-line reportáž
Pochod pražskými ulicemi

Šlo o čas, za dvacet minut ženy musely být na letišti. Zástupcům firmy se však svůj autobus do blízkosti davu poslat nechtělo. Slovům policisty, že jim u náměstí nehrozí žádné nebezpečí a že odtud bez problémů odjede, nevěřili. Holub byl ale neoblomný. Nakonec s nimi dohodl jiné místo, kde pasažérky mohly bez problémů nastoupit.

Aby se ženy skutečně dostaly na smluvené místo včas, policista Holub popadl jejich kufry a doprovodil je k autobusu.

Policista Jan Holub pomáhá ženám se zavazadly. (24. září 2000)

Policista doprovází ženy k autobusu. (24. září 2000)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video