Bezpečnost krajského soudu sleduje rentgenové zařízení

Krajský soud v Hradci Králové v tomto týdnu instaloval další ochranné zařízení, které by mělo podstatně zvýšit bezpečnost uvnitř budovy. K detekčnímu rámu, jímž musí projít každý návštěvník soudu, přibylo nyní rentgenové zařízení, které dokáže odhalit v zavazadle kovovou či plastovou zbraň i výbušninu.

"Je to špičkové zařízení. Každý zaměstnanec soudu i účastník soudního jednání se může nyní cítit bezpečněji," řekl velitel jednotky Justiční stráže Krajského soudu v Hradci Králové Jiří Veselík. Dodal, že zařízením budou vybaveny i některé okresní soudy.

Dosud každý, kdo přišel ke krajskému soudu, prošel detekčním rámem, ale zavazadlo mu prohlédla stráž. "Pro návštěvníky to nemuselo být příjemné, když jsme jim nahlíželi do tašek. Teď se to změní - co potřebujeme vědět, uvidíme na monitoru," řekl Veselík.

Zařízení odhalí například kovové a plastové zbraně, plastické trhaviny i rozbušky.

Pracovník justiční stráže kontroluje obsah zavazadel lidí přícházejících ke Krajskému soudu v Hradci Králové. Na monitoru je vidět obsah tašky, ve které je cyklistická pumpička, 29. listopadu 2000.

Pracovník justiční stráže kontroluje obsah tašky muže, který přichází do budovy Krajského soudu v Hradci Králové, 29. listopadu 2000.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video