Marek Benda

Marek Benda | foto: Michal Šula, MF DNES

Benda: Rezignovat? Ne, ne. Má práce je výjimečná a titul neužívám

  • 1030
Poslanec Marek Benda z ODS ještě o víkendu tvrdil, že jeho rigorózní práce z plzeňských práv, která má pouhých 57 normostran, splňuje všechny formální i obsahové požadavky. V pondělí ale požádal vedení univerzity, aby mu umožnilo práci doplnit. Stojí si však za tím, že titul neužívá neoprávněně. Benda iDNES.cz sdělil, že titul nebude do vyřešení záležitosti používat.

Ještě v neděli večer jste délku své práce obhajoval, nyní jste změnil názor..
Jo, protože jsem byl celý víkend pryč s rodinou v Luhačovicích. Neměl jsem přístup k internetu, byl jsem bez své práce. Nemohl jsem nějakým rozumným způsobem ta zjištění o délce mé práce konfrontovat, takže jsem celou noc seděl, přemýšlel a usoudil jsem, že těch znaků v mé rigorózní práci není dostatek na to, aby byla uznána.

Benda uznal chybu

Titul z plzeňských práv je připraven obhajovat znovu

A obsahově je podle vás v pořádku?
Pokud ji budu muset dopracovat, tak ji dopracuju, to je jasný. Já si myslím, že obsahově ta práce je relativně výjimečná.

Benda se nechá přezkoumat komisí

Poslanec Benda iDNES.cz večer sdělil, že zatím titul JUDr. nebude používat. Jako první o tom informoval tyden.cz. "Titulu JUDr. se podle českého práva nemohu vzdát. Mohu jen požádat komisi pana rektora, aby ve správním řízení přezkoumala mé rigorózní řízení a případně jeho výsledky zrušila, čímž by mi byl titul JUDr. odebrán," sdělil Benda iDNES.cz.

Podle Pavla Koukala z Masarykovy univerzity v Brně rozhodně nejde o mimořádné dílo. Požadavkům na rigorózní práci prý nevyhovuje.
Podívejte, takové práce se tu příliš nepíší. Všichni mi vyčítají, že nemám dost zdrojových informací. Ano, protože jsem si vybral téma, které tu příliš popsané není a kde jsem musel vycházet s primární a sekundární judikaturou. Podle mého názoru toto je smyslem vysokoškolského studia. Ne to, že student umí číst jiné učebnice, ale že dokáže přemýšlet nad problémem, hledat vlastní řešení a popsat, strukturovat. Debatu na téma, zda je obsahově v pořádku, jsem ochoten s každým vést.

Neuvažujete o odstoupení z postu šéfa ústavněprávního výboru nebo o rezignaci na poslanecký mandát?
Ne, ne. To s politikou nemá nic společného. V tomto případě jsem udělal možná formální chybu při studiu, což nemá nic společného s mou politickou prací a s ústavněprávním výborem. Jeho předsedou jsem byl dávno předtím, než jsem vystudoval práva.

Neměl byste se zachovat stejně jako někdejší ministr spravedlnosti Jan Kalvoda, který poté, co se provalilo, že neoprávněně užívá titul JUDr., úplně odešel z politiky?
Já žádný titul neoprávněně neužívám. Zajímalo by mě, jestli ten titul někde najdete.

To je pravda, ale dostal jste jej na základě práce, která formálně a možná ani obsahově neodpovídá předpisům.
Ne. Já jsem udělal všechno v dobré víře, podle svého nejlepšího svědomí. Žádné chyby jsem si do včerejšího večera vědom nebyl, nikdo mě s ní nekonfrontoval. Když nastaly tyto velké pochybnosti o rozsahu mé práce, jsem samozřejmě připraven práci doplnit, abych pochybnosti vyvrátil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video