Zbyněk Kareš pronajal levně svou vilu ve Vokovicích pražskému primátorovi Pavlu Bémovi

Zbyněk Kareš pronajal levně svou vilu ve Vokovicích pražskému primátorovi Pavlu Bémovi | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Bémův „štědrý domácí“ poráží nájemníka v golfu

  • 420
Do své prvorepublikové vily za 16,5 milionu si nastěhoval rodinu místopředsedy ODS a pražského primátora Pavla Béma. Tvrdému byznysmenovi stačí, když mu jeho kamarád platí asi o dvacet tisíc méně, než je u takové nemovitosti obvyklé. Kým je čtyřiatřicetiletý Zbyněk Kareš?

Co může jeho "sponzorování" druhého muže vládní strany – jak na ně tento týden upozornila MF DNES – znamenat? - více zde

Do podnikání se úspěšný amatérský golfista a fotbalista Kareš pustil v roce 1995, v pouhých dvaadvaceti letech. V Jičíně založil malou dopravní firmu C. S. Cargo.

Nezkušený mladík se ve světě obchodu zorientoval více než dobře – za deset let už byla C. S. Cargo jednou z pěti největších logistických firem v zemi s ročním obratem 1,6 miliardy korun.

Golf hraje lépe, než kamarád Bém
Karešova hvězda zářila i na poli oblíbené zábavy úspěšných byznysmenů – golfu. Má solidní handicap 7,5 a v roce 2004 například vyhrál mistrovství republiky firem v turnaji na Karlštejně.

"Hraju líp než Pavel Bém," rád se srovnává se svým kamarádem, s nímž se podle jeho slov scházívají na hřišti v Karlových Varech. Jindy si spolu zajdou zakopat fotbal.

Před třemi lety Kareš svou úspěšnou firmu prodal a za utržené peníze začal nakupovat nemovitosti. "Mám jich pět v Česku a jednu v zahraničí," říká.

Vilu v Praze-Vokovicích koupil letos v dubnu a říká, že ji má pro svého čtyřletého syna. Než dítě vyroste, pronajímá dům hluboko pod cenou Bémovi.

Skvělá investice do budoucna
Současně Kareš nedávno vložil přes 10 milionů do firmy Michael Development-Modřany, která v Praze staví luxusní bytový komplex. Společnost kupuje od města pozemky a její stavební práce jsou na rozhodování samosprávy do velké míry závislé.

Primátor se ve střetu zájmů necítí a situaci odmítá řešit. Ať už Kareš poskytuje Bémovi slevu z jakýchkoli důvodů, místopředseda ODS a šéf hlavního města je mu teď zavázán.

Pro Kareše to může být skvělá investice do budoucna, zvláště proto, že se Bém netají vysokými ambicemi. Už v roce 2004 nevyloučil, že by se jednou chtěl stát premiérem.

Kdo je Zbyněk Kareš

Jak začal...
Jičínský byznysmen Zbyněk Kareš (1972) v polovině 90. let rozjíždí malou firmu C. S. Cargo zabývající se přepravou.

...jak rostl...
Roku 2004 má už Karešova firma přes 500 zaměstnanců a roční obrat 1,6 mld. korun. Kareš začíná investovat do nemovitostí.

... a co dělá, když nepodniká.
Výborně hraje amatérský golf a kopanou, v obou sportech vyhrává turnaje. Zkoušel také vybudovat vlastní golfové hřiště. Při sportu se potkává se svým kamarádem, primátorem Pavlem Bémem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video