Kry zvýšily hladinu Bečvy - Ledové bariéry zvýšily v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku hladinu řeky Bečvy na druhý povodňový stupeň. | foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Bečva stoupla o tři metry, dosáhla stupně ohrožení

  • 28
Vodohospodáři vyhlásili třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stupeň ohrožení, na řece Bečvě v Teplicích nad Bečvou. Hladina se tam kvůli ledovým bariérám zvedla skoro o tři metry. Kry se snaží rozbíjet bagry. Olomoucký kraj požádal o pomoc armádu.

"Hladina se vzedmula na 400 centimetrů. Než se zde ledy nahromadily, dosahovala přitom 135 centimetrů," uvedla pracovnice dispečinku.

Problémy s odtokem vody nastaly dopoledne také v Ústí u Vsetína. "Kvůli velkému množství ledových ker byl znemožněn odtok Senice a hladina vody v korytě se zvedla," informoval vedoucí odboru životního prostředí a místopředseda povodňové komise města Jiří Trezner.

Podobná situace panuje také v Malé Bystřici nebo ve Valašské Polance. "Tam jsme poslali bagry, aby ucpané koryto uvolnily," uvedla Eva Hartmannová z Povodí Moravy.

Na Olšavě v Uherském Brodě platí první povodňový stupeň, krátkodobě byl naměřen i na Vsetínské Bečvě v Jarcové u Valašského Meziříčí.

Olomouc zavolala na pomoc armádu
Olomoucký kraj požádal kvůli ledovým bariérám, které na zvedají hladinu Bečvy, o pomoc armádu. Vojáci by měli těžkou technikou pomoci při rozbíjení ledových zátarasů.

Na pomoc armádu zavolal po náměstek hejtmana Olomouckého kraje Ladislav Kavřík. "Na 156. záchranný prapor Olomouc se obrátil po zasedání povodňové komise Olomouckého kraje," řekl mluvčí kraje Ivo Heger.

Podle mluvčího olomouckého záchranného praporu Františka Nepšinského vojáci již vyjeli do terénu. "Mají s sebou autobagry," řekl Nepšinský.

Armáda bude po celou noc pracovat na odstraňování ker v Přerově. Chystá se i na zásah v Bohuňovicích na Olomoucku.

V Čechách jsou řeky klidnější
První povodňový stupeň hlásí i řeka Berounka ve Zbečně. Ke druhému povodňovému stupni jí však chybí necelých padesát centimetrů. V neděli však pracovníci Povodí Vltavy naměřili v těchto místech třetí povodňový stupeň, bezmála 350 centimetrů vody.

Hladiny řek v Čechách jsou setrvalé, nebo mírně klesají, uvedl Český hydrometeorologický ústav. Problémy by však mohly dělat hromadící se ledové kry, které mohou například u mostů uvíznout.

Mírný vzestup zaznamenaly jen některé přítoky Labe - Vrchlice, Mrlina a Cidlina. Ledové bariéry se stále udržují na Berounce v Karlštejně a v Černošících.


Zdroj: mapy.idnes.cz, © PLANstudio

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video