Premiér a šéf ANO Andrej Babiš

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš | foto: ČTK

Poslanci schválili zákon, jímž chtěl Babiš čelit výtce Evropské komise

  • 49
Poslanci schválili novelu zákona o podpoře regionálního rozvoje, jímž vláda reagovala na kritiku Evropské komise, že je premiér a šéf ANO Andrej Babiš stále ve střetu zájmů. Rozhodl se proto neúčastnit jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy (ESIF). Pirát Ivan Bartoš řekl, že to ale nic neřeší.

Babiš se neúčastní jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy. Vyhověl tak jednomu z doporučení eurokomisaře Günthera Oettingera, když Evropská komise řešila podezření, že je Babiš stále ve střetu zájmů, i když převedl svoji firmu Agrofert, která je velkým příjemcem evropských dotací, do dvou svěřenských fondů.

Oettinger doporučil Babišovi tři způsoby, jak by se mohl zbavit střetu zájmů v souvislosti s koncernem Agrofert. Měl by buď zpřetrhat své vazby i vazby své rodiny na holding, zajistit, aby Agrofert přestal přijímat dotace z evropských fondů, nebo se zdržet účasti na některých rozhodnutích. Babiš si vybral třetí doporučení a z vedení rady, která řeší evropské peníze, už loni v půlce prosince odstoupil.

Novela, kterou nyní dostane k posouzení Senát má umožnit, aby byl předsedou rady pro ESIF kterýkoli člen vlády místo premiéra. Pro zákon bylo 93 ze 139 přítomných poslanců. Kromě vládních stran ANO, ČSSD a komunistů, kteří vládu tolerují, také SPD a KDU-ČSL

„Vláda se směrem k Evropské unii snaží vzbudit dojem, že problém řeší. Proč to nic neřeší? Protože principiální rozhodnutí v této věci činí vláda,“ kritizoval návrh šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Premiér dojednává kohezní a dotační politiku v zahraničí. Změna v ESIF neřeší problém,“ je přesvědčen Bartoš. Babiš sice nebude předsedat jednání poradního orgánu vlády, ale třeba jednání, kterého se účastní 17 států, včetně deseti premiérů, dodal Bartoš v narážce na jednání představitelů zemí Evropské unie v Praze tento týden.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video