Premiér a předseda ANO Andrej Babiš

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš | foto: Michal Růžička, MAFRA

Babiš je pro růst penzí o devět stovek, ale ministři na to musí ušetřit

  • 83
Premiér a šéf ANO Andrej Babiš se ohradil proti tomu, že ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová tlačí na to, aby koalice již nyní rozhodla o tom, jak se od příštího roku zvýší penze. „Cíl je v roce 2021 průměrný důchod 15 tisíc,“ řekl premiér. Je pro růst příští rok v průměru o devět stovek, ale musí se na to ušetřit.

„Mě paní Maláčová nemusí přesvědčovat, protože já jsem navrhoval těch 900 korun už v lednu. Takže o tom není debata. Debata je o tom, aby všichni přispěli k šetření,“ uvedl Babiš.

Obhajoval, proč ministryně financí Alena Schillerová prosazuje variantu růstu penzí v průměru o 750 korun. „Paní ministryně samozřejmě chce mít celý rozpočet a důchody jsou toho součástí. Takže, já samozřejmě říkám ano – 900 korun, ale musí také hledat úspory ministři. Není to jenom o důchodech,“ prohlásil předseda vlády a ANO. „Musíme společně hledat těch 7,5 miliardy. To není o handrkování o sto padesáti korunách,“ zdůraznil Babiš.

„Byl jsem překvapen vystoupením paní Maláčové už na tom jejich sjezdu, kde říkala, že jsme dali důchodcům méně než Kalousek,“ kritizoval ministryni své vlády Maláčovou, která před tím řekla, že vládu tlačí čas, pokud chce přijmout všechny potřebné legislativní změny včas.

„Aby nenastala situace, která byla minulý rok, že když to vrátil Senát, musela se v srpnu svolávat mimořádná schůze, aby se všechno stihlo,“ uvedla Maláčová.

Babiš připomněl, že už v letošním roce vzrostly penze v průměru o více než o devět stovek a že s tím návrhem přišla už jeho první jednobarevná, menšinová vláda. „S tím ani paní Maláčová ani ČSSD neměly nic společného,“ uvedl premiér.

Parlament ovšem plán jeho první vlády schválil až v době, kdy už existovala druhá Babišova vláda, kde je Maláčová ministryní práce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video