Senát Parlamentu České Republiky

Senát Parlamentu České Republiky | foto: Dalibor Puchta, iDNES.cz

Ať už je to za námi. ČSSD posvětila snížení platů politiků v Senátu

  • 23
Senátní hospodářský výbor dnes doporučil schválit beze změn snížení platů zákonodárců, soudců a státních zástupců o pět procent. Pro byli i zástupci ČSSD, jejíž představitelé ve Sněmovně slibovali prostřednictvím Senátu upravit mzdy státních zástupců.

"V současné situaci se nedá udělat nic jiného, než ten zákon schválit tak, jak k nám ze Sněmovny přišel," řekl předseda senátorů ČSSD Petr Vícha.

Podle něj se teď do novely z politických důvodů nedá sáhnout. "Sněmovna by nás tak jako tak přehlasovala. A vypadalo by to, že nám jde o naše platy," dodal.

S úpravou platů žalobců chce Vícha vyčkat až na rozhodnutí Ústavního soudu o jejich stížnosti na současnou výši mezd. Totéž chystá do konce března z rozhodnutí vlády i ministerstvo spravedlnosti.

Neschválení předlohy by padlo na hlavu ČSSD

Horní komora má novelu schvalovat ve čtvrtek. Kdyby Senát přece jen s úpravami vrátil předlohu poslancům, Sněmovna by se musela znovu sejít k jejímu projednání po Vánocích. Pokud by novela nebyla přijata do konce roku, platy politiků by od ledna skokově vzrostly. (čtěte Státním zaměstnancům politici platy snížili, jim ale mohou skokově vzrůst)

Absolutní většinu v Senátu má ČSSD. Případné neschválení předlohy, která - byť symbolicky - platy politiků snižuje, by tak padlo na její hlavu.

Příjmy politiků by podle předlohy měly být nižší po tři roky, snížené mzdy soudců a žalobců jen v příštím roce. ČSSD ve Sněmovně neuspěla s návrhem, aby platy žalobců byly o deset procent nižší než soudců.

Předloha také nově odnímá zákonodárcům nárok na bezplatnou městskou hromadnou dopravu. Bere jim rovněž možnost nechat si proplácet vnitrostátní letenky.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video