Sídlo BBC v Londýně.

Sídlo BBC v Londýně. | foto: Profimedia.cz

Archiv vydal svědectví o přípravách BBC na jaderný konflikt

  • 2
Britská rozhlasová a televizní stanice BBC připravila v 70. letech zprávu o jaderném útoku na Velkou Británii. Zpráva byla vypracována ve spolupráci s několika ministerstvy. Vyplývá to z nyní odtajněných dokumentů britského Národního archivu.

"Tato země byla napadena jadernými zbraněmi. Spoje byly vážně poškozeny a počet obětí a rozsah škod zatím není znám," začínalo poselství. Britové v něm byli dále vyzýváni, aby neopouštěli domovy.

"Uvědomte si, že odchodem nic nezískáte. Když opustíte své domy, můžete se vystavit ještě většímu nebezpečí. Jestliže odejdete, můžete se ocitnout bez potravy, bez vody, bez střechy nad hlavou a bez ochrany," uvádělo se v něm.

Zpráva dále obsahovala rady, jak se chránit před radioaktivním zářením, a doporučovala například zhasnout oheň, vypnout plyn a jakýkoli další zdroj energie, rozdělit si zásoby na dávky a šetřit vodou, třeba i tím, že se nebudou splachovat záchody.

Zpráva se měla číst každé dvě hodiny. Podle přání tehdejšího ministra pošt a spojů ji měli číst hlasatel nebo hlasatelka, jejichž hlasy byly posluchačům dobře známy, aby posluchači věděli, že "BBC je tu pořád" po jejich boku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video