(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Vyvíjí se aplikace, která prozradí, zda výrobek obsahuje toxické látky

  • 14
V průběhu dvou let má vzniknout společná evropská databáze výrobků, které obsahují toxické látky. Informace z ní lidem zprostředkuje mobilní aplikace, která po naskenování čárového kódu ohlásí, zda a proč je výrobek na seznamu. V Česku na projektu spolupracuje nezisková organizace Arnika.

Na databázi začaly tento měsíc pracovat evropské úřady spolu s nevládními organizacemi a akademickými pracovníky. Na seznamu rizikových výrobků se mohou octnout nejrůznější předměty. Toxické látky se v minulosti našly například v dětských hračkách, nádobí, obuvi, ošacení nebo školních potřebách. „Nejčastěji se jedná o ftaláty, těžké kovy, azobarviva nebo dioxiny, z nichž mnohé patří mezi karcinogeny,“ uvedla Arnika v tiskové zprávě.

Test upozornil na dvě nebezpečné autosedačky, jedna katapultovala dítě

Informaci o škodlivých látkách v koncentraci nad 0,1 procenta si nyní musí dodavatelé vzájemně sdělovat. Problém je ale v tom, že tato informace se ke spotřebitelům nedostane. O obsahu toxických látek se dozví pouze ten, kdo se s dotazem obrátí na výrobce či prodejce. Na odpověď má dotázaný ze zákona 45 dnů, a pokud výrobek toxickou látku neobsahuje, odpovědět vůbec nemusí.

Databáze spojená s mobilní aplikací by to měla změnit. Stačí, aby spotřebitel naskenoval čárový kód výrobku, o který se zajímá, a ihned se dozví, zda obsahuje toxické látky. Něco podobného už funguje v Německu a v Dánsku.

„Inspirací se stala německá aplikace TOXFOX, kterou si stáhlo 1,3 milionu uživatelů. Lidé si jejím prostřednictvím denně ověřují obsah nebezpečných látek u neuvěřitelných 40 000 výrobků,“ vysvětluje v tiskové zprávě Karolína Brabcová, vedoucí spotřebitelských kampaní v Arnice.

Aplikace má být ve třinácti zemích Evropy dostupná na jaře 2019. Projekt vede německá agentura pro životní prostředí Umwelt Bundesamt. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video