Tomáš Kratochvíl, radní v Brně, který byl vyloučen z hnutí ANO

Tomáš Kratochvíl, radní v Brně, který byl vyloučen z hnutí ANO | foto: Archiv ANO

ANO vyloučilo svého radního v Brně. Primátor připouští i pád koalice

  • 61
Spory v brněnském ANO, které ohrožují koalici ve druhém největším českém městě Brně, vyvrcholily vyloučením radního Tomáše Kratochvíla. Po jednání špiček ANO to oznámili šéf hnutí Andrej Babiš a místopředseda strany, brněnský primátor Petr Vokřál. Připustil, že kvůli tomu může padnout koalice.

Špičky ANO se v pátek mimořádně sešly v sídle hnutí na pražském Chodově v sídle hnutí, aby řešily rozpory uvnitř hnutí v některých městech, které ohrožují také koalice v Brně či v Praze, zatímco jinde už koalice padla, jako v Ústí nad Labem či v Opavě.

Podle Babiše poškozoval Kratochvíl hnutí ANO. „Dospěli jsme k názoru, že pan Kratochvíl poškozuje naše hnutí, že působí proti jeho zájmům, že se chová nestandardně a na základě toho jsme ho vyloučili,“ řekl Babiš.

Prohlásil, že Kratochvílův bratr je významný politik ODS v Brně a že vyloučený radní mohl být úmyslně „infiltrován“ do ANO. Problémem pro brněnskou koalici ale je, že lidovci už řekli, že pro odvolání Kratochvíla z rady hlasovat nebudou.

Kratochvíl, který na jednání v Praze nebyl, řekl, že ho rozhodnutí ANO překvapilo. „Jsem přesvědčen, že vyjádření pana předsedy Andreje Babiše je důsledkem faktu, že byl naprosto účelově informován o celé situaci nejen v brněnské organizaci ANO, ale i o stavu brněnské koalice,“ uvedl v písemném prohlášení Kratochvíl. Přes vyloučení nehodlá rezignovat z funkce radního.

Nenecháme se partnery tlačit do kouta, řekl primátor

Nejasný je osud koalice v Brně „Máme v neděli koaliční schůzku s partnery v Brně, budeme se zabývat prohlášením klubu KDU-ČSL. My jsme dosud proklamovali, že máme zájem pokračovat na půdorysu současné koalice,“ řekl brněnský primátor a místopředseda ANO Petr Vokřál. „Nenecháme se tlačit do kouta,“ dodal Vokřál. Připustil i možný pád současné koalice složené z ANO, Žít Brno, Strany zelených a KDU-ČSL. „Všechno je možné, stávající koalice je v ohrožení,“ uvedl pro iDNES.cz Vokřál.

Podle starosty Brna-střed Martina Landy z uskupení Žít Brno se Kratochvíl snažil ovlivnit obchodní záležitost ve prospěch někdejšího manažera ODS Pavla Bartoška. „Choval se v celé řadě věcí nestandardně,“ tvrdí Vokřál.

„Měli jsme 9421 kandidátů, vytvořili jsme 476 kandidátek a 195 koalic. Takže mám pocit, že média trošku dramatizují, že máme nějaké velké problémy. O nějaké koalice jsme přišli, ale bylo to většinou proto, že náš partner nás opustil, ale faktem je, že i v rámci hnutí došlo k rozkolu v organizacích v Ústí nad Labem a v Opavě,“ řekl Babiš.

Šéf ANO už před jednáním vedení hnutí prohlásil, že za problémy s koalicemi v některých městech mohou i političtí partneři ANO. „Tradiční strany zjistily, že s námi žádné kšefty nebudou a pravděpodobně mají zájem, abychom byli odstraněni,“ prohlásil Babiš. (více zde)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video