Poslanci za ANO, ministr zahraničí Martin Stropnický, šéf poslanců Jaroslav...

Poslanci za ANO, ministr zahraničí Martin Stropnický, šéf poslanců Jaroslav Faltýnek a poslankyně Taťána Malá oznámili, že klub hnutí ANO bude proti vydání premiéra Babiše i Faltýnka ke stíhání | foto:  Petr Topič, MAFRA

Poslanci ANO budou hlasovat proti vydání Babiše a Faltýnka

  • 100
Poslanecký klub ANO bude hlasovat proti vydání premiéra a šéfa hnutí Andreje Babiše i lídra klubu Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli dotaci na farmu Čapí hnízdo. Dohodl se na tom „drtivou většinou“ poslanecký klub. Mandátový a imunitní výbor před tím doporučil vydání obou politiků ke stíhání. Sám Babiš ráno řekl, že s vydáním souhlasí.

„Klub ANO se drtivou většinou rozhodl, že bude na plénu hlasovat proti vydání obou poslanců,“ řekla poslanyně a členka mandátového a imunitního výboru Taťána Malá. Mluvčí hnutí ANO Lucie Kubovičová iDNES.cz řekla, že Babiš u toho nebyl, když klub o této věci rozhodoval.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček řekl, že má pochybnosti o tom, zda není stíhání Babiše a Faltýnka politicky motivované. Faltýnek prohlásil, že podle vyjádření poslanců ANO v mandátovém a imunitním výboru vyšetřovatel případu Pavel Nevtípil před výborem lhal. V předchozím volebním období se poslanci ANO hlasování o vydání obou politiků hnutí neúčastnili.

Lidovci v úterý ve Sněmovně neúspěšně usilovali o to, aby se poslanci nevraceli k přerušenému jednání o důvěře vládě, ale rozhodli nejprve právě o Babišovi s Faltýnkem, protože už mají k dispozici verdikt mandátového a imunitního výboru.

Proti takovému návrhu se ale postavili poslanci ANO, SPD, KSČM, část poslanců sociální demokracie a s nimi ještě občanský demokrat, bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Faltýnek navrhuje, aby se o vydání obou politiků ANO hlasovalo příští týden v úterý. O přesném datu hlasování Sněmovna teprve rozhodne.

Hnutí ANO má ve Sněmovně 78 poslanců, a přestože je nejsilnějším klubem ve Sněmově, oba jeho politici nejspíš nakonec vydáni budou. Všechny další strany totiž tvrdí, že Babiše a Faltýnka policii vydají. Policie požádala o jejich vydání kvůli financování farmy Čapí hnízdo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video