ANO kývlo na vládu s ČSSD. Když neprojde, chce Babiš předčasné volby

  • 921
ANO schválilo koaliční dohodu s ČSSD. Nadělilo si ji, stejně jako programové prohlášení budoucí vlády Andreje Babiše, k šestým narozeninám hnutí. Půl roku po volbách do Sněmovny tak může vzniknout vláda s důvěrou většiny poslanců. Když vláda neprojde v referendu ČSSD, bude chtít šéf ANO Andrej Babiš dohodu o předčasných volbách.

Šéf hnutí Andrej Babiš už nebude muset poslouchat, že je „premiér v demisi“. Koalici ANO s ČSSD mají tolerovat komunisté a vláda se má opírat o 108 poslanců. Sociální demokraté ještě musí vznik takové vlády potvrdit ve vnitrostranickém referendu, jehož otázku má určit odpolední předsednictvo strany.

Šéf ANO a premiér v demisi Andrej Babiš s dortem k šestým narozeninám jeho hnutí

„My jsme se sešli hlavně proto, abychom připomněli, že přesně před šesti lety jsem zaregistroval hnutí ANO, protikorupční, protisystémové, nejúspěšnější hnutí v Evropě,“ řekl novinářům Babiš u dortu k šestým narozeninám v zasedací místnosti ve Sněmovně.

„Jsem rád, že jsme to nějak dojednali. Koaliční smlouva je důležitá, ale ještě důležitější je, aby to fungovalo lépe než za té první koaliční vlády,“ odvětil Babiš na otázku iDNES.cz, co bylo nejtěžší při jednání s ČSSD.

„Je to všechno o lidech,“ řekl později na tiskové konferenci. Když jednání s ČSSD o vládě nedopadne dobře, jednou z možností podle Babiše je, že se zkusí domluvit s ostatními stranami na předčasných volbách. Podle něj by se mohly konat spolu s volbami do Evropského parlamentu na jaře příštího roku.

Zástupci Okamurova hnutí SPD se nemusí bát odvolávání

Sociální demokraté neprosadili konec zástupců SPD Tomia Okamury ve vedení Sněmovny a výborů. „Protože to ani v rámci sociální demokracie nikdo nechtěl a já tam nevidím souvis mezi ustavením Sněmovny a vládou. My jsme tu Sněmovnu ustavili a znovu to otvírat a vyjednávat... Trvalo to měsíce, než se všichni domluvili. My jsme byli velice vstřícní, mohli jsme mít dva místopředsedy Sněmovny,“ řekl iDNES.cz Babiš.

11.května 2018 v 11:16, příspěvek archivován: 11.května 2018 v 11:40

Hnutí ANO slaví šest let. A máme dort. Trochu větší https://t.co/3p6cDVxP3c

Sociální demokraté přitom tvrdili, že z pozice místopředsedy Sněmovny má odejít představitel extrémního hnutí SPD Okamura a z funkcí šéfů výborů bezpečnostního Radek Koten a hospodářského Radim Fiala. To měla být podle ČSSD pojistka, že se zpřetrhají vztahy mezi ANO a SPD.

Nechápu, proč jsem byl vůbec obviněn, opakuje Babiš

V koaliční smlouvě není také napsáno, že by odstoupil, kdyby byl byť jen nepravomocně odsouzen. Maximum, čeho vyjednavači ČSSD dosáhli, je to, že by koaliční smlouva přestala platit, kdyby to neudělal.

„Nechápu, proč jsem byl vůbec obviněn, je to zpolitizovaná záležitost a pro mě je absolutně nepřijatelné se o tom vůbec bavit. Ale já jsem ustoupil a našli jsme kompromis. Je to na nich, jak se rozhodnou,“ odvětil Babiš na otázku iDNES.cz, zda se neobává, že to řadovým členům ČSSD nemusí v referendu stačit.

„Dostali jsme důvěru výboru. Byli jsme v komunikaci online, takže myslím si, že u nás není problém,“ řekl Babiš ke schvalování koaliční smlouvy a programového prohlášení kabinetu ve vedení ANO a poslaneckém klubu. „Výbor nás jasně vyzval, abychom znovu jednali s ČSSD, my jsme to dojednali, takže teď budeme čekat na výsledek referenda sociální demokracie,“ uvedl šéf vlády a ANO.

„Nikdo nebyl proti a nikdo se ani nezdržel,“ řekl iDNES.cz vicepremiér a místopředseda ANO Richard Brabec.

Bude se hledat kompenzace za návrat nemocenské

K tomu, že ANO kývlo na požadavek ČSSD na zrušení karenční doby, tedy že nemocní budou dostávat nemocenskou znovu v prvních třech dnech nemoci, Babiš řekl, že bude ještě třeba promyslet, jakým způsobem se to bude zaměstnavatelům kompenzovat (celý text programového prohlášení možné budoucí koaliční vlády zde).

Lidé na nemocenské mají podle dohody hnutí ANO a ČSSD i v prvních třech dnech nemoci pobírat šedesát procent denního vyměřovacího základu.

Za jednu z klíčových věcí, kterou bude chtít se svou druhou vládu prosadit, označil premiér v demisi a šéf hnutí ANO důchodovou reformu.

Pokud ČSSD v referendu odmítne návrh vlády s ANO, měly by být předčasné volby?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 18. května 2018. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 1122
Ne
Ne 149

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video