Za rok zvládne udělat až 650 operací. | foto: Dan Materna, MAFRA

Chirurgie nejsou zázraky, ale dřina. Byrokracie zdržuje, říká lékař roku

  • 12
Jednoho z nejmladších českých profesorů výhra v anketě lékař roku překvapila. Na pacienty je totiž velmi přísný, musí ho poslouchat. Přesto mu z vděku poslali dost hlasů, aby nad ostatními zvítězil. Na chirurgii páteře ho láká, že je výsledek vidět okamžitě. „Na druhou stranu to platí, i když se operace nepovede,“ dodává Jan Štulík.

Štulík patří ke špičce ve svém oboru – spondylochirurgii, tedy chirurgii páteře. Za rok provede až šest set padesát zákroků. Přesto se snaží najít čas i na budování vztahu s pacienty.

„Vytvořit si s pacientem dobrý vztah je základ léčby,“ říká Štulík. Pacienti ho prý ale musí poslouchat, svou přísností je pověstný. „Myslím to s nimi dobře a nemám rád, když na své zdraví kašlou a vůbec se o něj nezajímají. Pokud pacient s chirurgem nenajde společnou řeč, měl by se podle mě obrátit na jiného lékaře,“ dodává.

A pacienti s ním zřejmě souhlasí – jejich hlasy mu zajistily první místo mezi lékaři lůžkových zařízení v anketě Lékař roku 2017. 

„Z ceny jsem upřímně překvapený. Vzhledem k tomu, že můj vztah k pacientům je trochu přísnější než ze strany mých kolegů, nečekal jsem to. Navíc jsou daleko hodnější, milejší a příjemnější doktoři než chirurgové,“ komentoval cenu s úsměvem.

Jan Štulík

Narodil se v roce 1967 v Praze, v roce 1992 promoval na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V roce 1995 složil první atestaci v oboru ortopedie, řešil problematiku poranění pánve a chirurgii páteře. O pět let později dosáhl druhé atestace, v oboru ortopedie, a začal se orientovat stále více na spondylochirurgii. 

Po obhájení titulu kandidáta věd se věnoval chirurgii páteře, traumatologii a léčení poúrazových stavů. V roce 2004 Jan Štulík habilitoval v oboru ortopedie a jako docent se stal primářem Oddělení spondylochirurgie ve Fakultní nemocnici v Praze 5 - Motole. O šest let později v roce 2010 ho prezident republiky Václav Klaus jmenoval univerzitním profesorem pro obor ortopedie.

„Ocenění vnímám hlavně jako pochvalu za vynikající práci celého našeho oddělení,“ dodal Štulík, který je šéfem oddělení spondylochirurgie Fakultní nemocnice v Motole. Jeho tým ročně provede téměř čtrnáct set operací páteře, kolem dvanácti tisíc pacientů ošetří ambulantně a šestnáct set pacientů hospitalizují. Léčí se zde především úrazy, nádory, záněty, degenerativní onemocnění a systémová onemocnění páteře.

Chirurgie je jako vrcholový sport

Chirurgie podle Štulíka nejsou žádné zázraky, ale tvrdá dřina, jako u vrcholových sportovců. „Všechno je o dlouholetém tréninku a praxi. Ty zkušenosti k vám samy nepřijdou a k první složitější operaci se dostanete až po stovce těch jednodušších,“ vysvětluje Štulík.

Důležitá je podle něj i dobrá fyzická kondice. „Aktivní sportovní život mě připravuje na dlouhé pracovní výkony. Osm hodin na sále, kdy stojíte na místě a ještě se musíte soustředit, vám dá zabrat,“ doplňuje. 

Na chirurgii mu přijde nejatraktivnější, že výsledek své práce vidí v podstatě okamžitě. „Je to úplně něco jiného než u dlouhodobě léčených pacientů na interně. Na druhou stranu, když se operace nepovede, rovnou také bohužel víte, že ve většině případů nastane ochrnutí nebo smrt,“ popisuje. Mimo to nemá rád rostoucí administrativu. „Novinky jako například Úřad na osobní ochranu dat GDPR nám lékařům jen ztěžuje práci,“ konstatuje. 

I přesto, že zvládá až šest set padesát operací ročně, své manželce a čtyřem synům se snaží maximálně věnovat. „Mimo svou práci mám i spoustu zálib, které kvůli ní ale šidím, protože vždy nakonec skončím na operačním sále,“ směje se Štulík. Mezi ně patří hlavně sport, rychlá auta, horské kolo nebo rybaření, u kterého se mu nejlépe relaxuje. 

Celostátní anketu Lékař roku 2017 letos pořádala už podesáté nezisková organizace Unie pacientů. Jejím hlavním cílem je posílit vztah mezi pacienty a lékaři. Pacienti mohou svým hlasem ocenit libovolného lékaře a přinejmenším jeho nominací mu poděkovat za péči. Hlasovat prostřednictvím formuláře na webu může kdokoli. Stačí nominovat libovolného lékaře, uvést jeho jméno a místo působení. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video