Předseda hnutí ANO Andrej Babiš. (6. června 2023) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Prohrajte, jinak zemřete. Policie odložila případ výhrůžného dopisu Babišovi

  • 18
Policie odložila prověřování případu anonymního výhrůžného dopisu, který Andreji Babišovi přišel před druhým kolem prezidentských voleb. Nepodařilo se totiž zjistit pachatele. O dopisu se Babiš zmínil 24. ledna na tiskové konferenci, zrušil kvůli němu i svou kontaktní kampaň. Informaci České televize (ČT) ve čtvrtek ČTK potvrdila mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.

Šéf ANO věc nahlásil policii, která se případem začala zabývat. Nyní však prověřování odložila.

„V dané záležitosti prováděli policisté z oddělení obecné kriminality Územního odboru Praha venkov – Jih rozsáhlé prověřování, nicméně se nepodařilo zjistit konkrétního pachatele, autora výhružného dopisu, proto byla tato věc s odkazem na trestní řád odložena,“ řekla ČTK Suchánková.

Babiš 24. ledna zrušil výjezd do Hradce Králové a oznámil, že do druhého kola volby už kvůli výhrůžkám nepovede kontaktní kampaň.

„Pokud Andreji vyhrajete prezidentské volby, vezmu si flintu a vydám se na svůj poslední lov. Toho ‚raka‘ (rakovinu), co v sobě nosím, už stejně nepřemůžu,“ citoval tehdy Babiš z dopisu.

„Ale pořád se ještě mohu stát pro své syny hrdinou a svým vnoučatům zajistit lepší budoucnost. Buďto prohrajete, nebo zemřete, anebo odstupte, a tím si zachráníte nejen život, ale i čest,“ dodal.

Policie prověřovala také dopis s nábojnicí, který před lednovou volbou hlavy státu dostala Babišova manželka Monika. I tento případ odložila, jelikož podezřelý zemřel.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video