Americký prezident Barack Obama má spolu se svým ruským protějškem Medveděvem zájem na dostavbě Temelína.

Americký prezident Barack Obama má spolu se svým ruským protějškem Medveděvem zájem na dostavbě Temelína. | foto: AP

Americký prezident by v Praze mohl oznámit, že s Rusy dostaví Temelín

  • 368
Pokud americký prezident Barack Obama v pátek znovu přijede do Česka, nebude to zdaleka jen proto, aby tu podepsal pokračovací dohodu o jaderném odzbrojení s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem. Společně s Medveděvem má totiž zájem na dostavbě atomové elektrárny Temelín. MF DNES to prozradily dobře informované zahraniční zdroje.

Podle nich má Obama s Medveděvem v Praze oznámit vznik společného americko-ruského konsorcia, které by se o dostavbu Temelína ucházelo. Informace se objevila přesto, že do pátečního večera nebyla cesta do Prahy ani její obsah oficiálně potvrzena.

Tato obří zakázka, na kterou se váže i dostavba elektrárny v Dukovanech a další projekty, se považuje za jednu z finančně největších v celé Evropě.

Americký viceprezident Joe Biden potvrdil při své zářijové návštěvě v Praze zájem americké firmy Westinghouse. Svůj zájem už dříve vyjádřila i ruská polostátní firma. A také jedna francouzská.

Ruský zájem o Temelín při své nedávné cestě do Moskvy uvítal český prezident Václav Klaus. Byl to jen další příspěvek do debaty, která se v Česku vede už dlouho. A sice, že výsledek této soutěže dalekosáhle ovlivní politické směřování českého státu.

Obamův plán by tedy mohl tuto debatu ukončit. Americký prezident totiž zjevně vycítil, že by svou vizi o všeobecném jaderném odzbrojení mohl pěkně zarámovat, kdyby světu oznámil, že se s Rusy dohodl i na společném postupu při mírovém využívání atomové energie.

Čtěte v sobotní MF DNES

Více o společných plánech Baracka Obamy a Dmitrije Medveděva na dostavbu Temelína čtěte v sobotní MF DNES.

.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video