Redaktorka spustila anglicky a Schillerová odešla. Možná chyba, říká

  • 3630
Ministryně financí Alena Schillerová čelila tento týden kritice novinářů, že se kvůli slabé znalosti angličtiny vyhýbá videokonferencím unijních ministrů financí. Schillerová to označila za lež. Štáb jedné z televizí se to nyní pokusil prověřit naživo. Když reportérka na úvod domluveného rozhovoru přešla z češtiny do angličtiny, ministryně se otočila a odešla.

„V Bruselu hovořím zásadně anglicky, tlumočníka nevyužívám. Na zasedání Euroskupiny a Rady Ecofin jezdím naprosto pravidelně. Osobně jsem se přímo na místě zúčastnila 20 z 24 zasedání. Má vystoupení jsou vždy v AJ,“ reagovala Schillerová na twitteru na kritický článek Hospodářských novin. 

Dnes si s ministryní domluvila rozhovor televize CNN Prima News. Štáb se s Alenou Schillerovou potkal v budově ministerstva financí, reportérka se s šéfkou státní kasy přivítala v češtině. Jakmile se však začala ptát, přešla do angličtiny. Ministryně se takřka okamžitě otočila a odešla.

„Reagujeme na twitter paní ministryně, kde psala, že Hospodářské noviny lžou, když tvrdí, že paní ministryně se nedomluví anglicky. Mohla to brát jako důstojné obhájení,“ vysvětlila novinářka svůj záměr.

Mluvčí financí nejprve za ministryni vzkázal, že záležitost zřejmě považovala za nedůstojnou provokaci. „Což samozřejmě je,“ uvedl Michal Žurovec. Pak se v několika tweetech vyjádřila i sama Alena Schillerová. Napsala, že ji tento „mediální hon“ velmi mrzí.

„Nejdřív mě z angličtiny zkoušela ČT. Hnali se za mnou s kamerou z Malostranského náměstí až na ministerstvo financí. Na úřadu na mě už čekala redaktorka Primy, která v žádosti o rozhovor o angličtině neuvedla ani slovo. Nebudu lhát, v ten moment toho na mě bylo moc. A odešla jsem. Možná chyba,“ doplnila.

Ke svým znalostem angličtiny uvedla: „Jasně, nejsem v ní nejlepší na světě. Taky jsem to o sobě nikdy netvrdila. Koneckonců před rokem 89 jsme museli povinně biflovat jiné jazyky. Proto na sobě velmi tvrdě pracuji, poctivě se doučuji a věřím, že i zlepšuji.“

Práci v Bruselu „i díky svému skvělému týmu zvládám bez problémů,“ zopakovala.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video