Alena Schillerová, ministryně financí

Alena Schillerová, ministryně financí | foto: Michal Šula, MAFRA

Vložky zdarma i v Česku? Babiš chce, ať je Schillerová zajistí nízkopříjmovým

  • 894
Premiér Andrej Babiš (ANO) přitakal dotazům, zda by v Česku bylo možné zajistit bezplatný přístup k menstruačním pomůckám, jak se k tomu rozhodlo jako první na světě Skotsko. U příjmově nejslabších by to podle Babiše bylo možné i v Česku. Babiš uvedl, že řešení má nalézt ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„Skotsko bude jako první země na světě všem ženám hradit menstruační pomůcky. Chtějí zbořit toto stigma a bojovat s chudobou. Novináři se mě ptají, jestli by bylo by něco takového možné i u nás. U příjmově nejslabších určitě. Požádal jsem Alenu Schillerovou, aby našla řešení,“ uvedl Babiš.

V úterý schválený zákon zavádí ve Skotsku, kde žije přibližně 5,5 milionu lidí, právo na bezplatný přístup k vložkám, tamponům a dalším hygienickým potřebám při menstruaci. Dostupné budou mimo jiné ve školách, na univerzitách, na úřadech a v dalších veřejných budovách. 

Pro návrh se podařilo ve Skotsku přesvědčit všechny strany tamního parlamentu. Některé z nich se přitom zpočátku zdráhaly, protože považovaly odhadované náklady 9,7 milionu liber ročně (285 milionů Kč) za příliš vysoké a dost možná i značně podhodnocené.

Vložky a tampony zdarma každé Skotce. Čechy přelomový zákon rozdělil

Na straně labouristické poslankyně Moniky Lennonové za normu bojovala řada odborových svazů, organizací bojujících za práva žen i charitativních organizací, podle kterých ženy a dívky v potravinových bankách často shánějí právě i hygienické potřeby. Takzvaná menstruační chudoba, kdy si ženy nemohou dovolit koupit každý měsíc hygienické pomůcky, podle charitativních organizací výrazně vzrostla během pandemie covidu-19. 

V Česku mohou už čtvrtým rokem lidé pomáhat ženám v chudých zemích koupí certifikátu na dámské vložky v e-shopu organizace Člověk v tísni. Humanitární organizace vychází ze zjištění, že v mnoha zemích provází menstruaci stigma a různé mýty a ženy zažívají doma i ve škole pocit ponížení. Hygienické potřeby jsou v některých zemích buď nedostupné, nebo si je ženy nemohou dovolit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video