Agropodnik vyráběl krmivo správně

Žďár nad Sázavou - Žádné masokostní moučky ani živočišné tuky nepoužívala k výrobě krmných směsí pro skot žďárská divize akciové společnosti Agropodnik Velké Meziříčí. Zjistila to mimořádná kontrola, kterou ve čtvrtek ve Žďáru zpětně za pět let podnikl Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Podnik totiž dodával krmné směsi i farmě ve Světnově, kde byl zaznamenán druhý případ BSE v Česku.

"Naši inspektoři podle dodacích listů kontrolovali krmné směsi pro skot, chovaný farmářem, u něhož byla BSE objevena," řekl ředitel odboru Jiří Zedník. Na základě těchto dodávek pro farmu šli inspektoři zpátky do receptur, výrobních příkazů a etiket. "V zásadě byly všechny tyto směsi prověřeny, že neobsahovaly moučky nebo další živočišná krmiva," doplnil Zedník. Dohledání dat o směsích pět let dozadu souvisí s tuzemskou legislativou, která ukládá výrobci evidovat výrobní dokumentaci právě po tuto dobu.

DÁLE ČTĚTE

Odborníci doporučili zabít další krávy

V pondělí od 10:45 hodin se ptejte starosty Světnova

Veterináři nehrají, mají starosti s BSE

Ve Světnově panuje nejistota

Veterináři: v regionu bylo nejvíce kontrol

Laboratoř může BSE testovat jen dva týdny

Sousední státy nová opatření nepřijímají

20 otázek a odpovědí o nemoci šílených krav

V pátečním písemném vyjádření Agropodniku, které má ČTK k dispozici, stojí, že firma je pravidelně kontrolována jak ÚKZÚZ, tak Státní veterinární správou. Podle prohlášení žádná letošní kontrola nezjistila porušení předpisů v používání živočišných mouček. Agropodnik během posledních pěti let také rekonstruoval linku na výrobu krmných směsí tak, aby provoz odpovídal požadavkům zákona o krmivech.

Podle informací z médií soukromý farmář ze Světnova na Žďársku, u jehož jedné dojnice byla BSE tento týden prokázána, v minulosti několikrát přerušil odběr směsí z Agropodniku. V tisku se také objevily informace, že krmivo pro skot mohlo být znečištěno zbytky masokostní moučky, používané do směsí pro prasata. Vyjádření nikoho z Agropodniku se ČTK nepodařilo získat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video