K oslavě vzniku Československa se ve středu 28. října připojí i Izrael. V...

K oslavě vzniku Československa se ve středu 28. října připojí i Izrael. V centru Prahy vyvěsí izraelská ambasáda dva takovéto plakáty. (26. října 2020) | foto: Velvyslanectví Státu Izrael v ČR

Krásný 28. říjen, tvůj přítel Izrael. Ambasáda u Hradu vyvěsila vzkazy

  • 52
K oslavě vzniku Československa se ve středu 28. října připojí i Izrael, ambasáda v centru Prahy vyvěsí dva velkoplošné plakáty. Podle velvyslanectví je v době koronavirové krize důležité si připomínat dobré vztahy nejen mezi lidmi, ale i mezi státy. K přání se připojil i izraelský velvyslanec, podle kterého je Česko nejbližšími přáteli Izraele v Evropě.

„Česká republika patří mezi nejbližší přátele Státu Izrael. Vzhledem k současné celosvětové koronavirové pandemii je nutné nezapomínat na vzájemné vztahy, nejen mezi lidmi, ale také mezi státy, a proto vyjadřujeme naši podporu v této nelehké době v podobě přání ‚Milá Česká republiko, krásný 28.říjen! Tvůj přítel, Izrael,‘“ napsalo izraelské velvyslanectví. 

Ambasáda na počest výročí vzniku Československa vystaví na na Mariánských hradbách u Pražského hradu a na budově velvyslanectví Státu Izrael na Letné dva plakáty se vzkazem.

K přání se přidal i izraelský velvyslanec Daniel Meron, který také připomněl, že v letošním roce je tomu třicet let od obnovení diplomatických vztahů mezi Izraelí a Českou republikou. 

„Zejména v těchto těžkých časech Izraelci chtějí vyjádřit solidaritu se svými českými přáteli. Češi s námi byli v roce 1948 při válce o nezávislost a v posledních desetiletích jsou našimi nejbližšími přáteli v Evropě. My si toho velmi ceníme a společně to v těchto těžkých časech zvládneme,“ sdělil velvyslanec.

Česko-izraelské vztahy sahají do dob Tomáše Garrigue Masaryka. První československý prezident byl velkým přítelem židovského národa a myšlenky sionismu. Po druhé světové válce podporovalo Československo vznik Státu Izrael. Již koncem roku 1947 začala jednání o československé vojenské pomoci vznikajícímu židovskému státu. 

Po Šestidenní válce přerušila v roce 1967 tehdejší ČSSR s Izraelem diplomatické styky. Vztahy byly znovu navázány v roce 1990 prezidentem Václavem Havlem. Prezident Miloš Zeman je také podporovatelem Izraele, účastnil se v roce 2018 otevření Českého domu v Jeruzalémě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video