2001: Ani Češi neslyší A. C. Clarka

Podle toho, jaké oslavy Nového roku se letos chystají, to vypadá, že většina Čechů patří ke hloupější většině lidstva. Slavit se totiž určitě nebude tak ve velkém, jako vloni. A spisovatel A. C. Clarke, autor románu 2001: Vesmírná Odyssea, před několika dny prohlásil: "Inteligentní menšina tohoto světa 1. ledna oslaví opravdový začátek 21. století a nového tisíciletí."

Podle křesťanského kalendáře, který počítá roky "po Kristu", neexistoval rok nula a tisíciletí končí až teď. Existuje sice ještě takzvaný astronomický kalendář, který nulu zná a je tedy o rok napřed - s ním ale historie nepracuje.

A. C. Clarke má pravdu. A není mu to nic platné. Ani u Čechů. Stačí se podívat třeba na radnice, matriky a kostely - před rokem byl o silvestrovské nebo novoroční svatby ohromný zájem, letos už se skoro nikdo k oltáři nehrne.

Ubude také slavnostních programů na náměstích českých a moravských měst. Ovšem v Praze se chystá dražší show a velkolepější ohňostroje.

Jinak je to třeba v Kroměříži. Vloni tu radnice uspořádala oslavy s parádním ohňostrojem, letos nebudou radní organizovat nic. Jelikož není zájem a stálo by to moc peněz. Jinde udělají jen jakési částečné reprízy oslav, vyzkoušených z loňska.

A. C. Clarke by ovšem musel mít radost z počínání místních občanů v Kralicích nad Oslavou, kde odhalili dvoumetrový sloup, nazvaný pomník milénia. Žulový blok zakončuje krychle, na které jsou z jedné strany sluneční hodiny, z druhé digitální hodiny s časem pevně nastaveným na za pět minut dvanáct.

"To by mělo symbolicky přimět lidstvo, aby se zamyslelo, co dokázalo třeba v politice nebo v ekologii," řekl starosta obce Emil Dračka. 30. prosince 1900 vycházela v Národních listech takováto přání: "Všem svým velect. pp. hostům a příznivcům dovoluji si vysloviti své srdeční blahopřání k novému roku a zároveň prosím, by mně svou vzácnou přízeň i na dále zachovati ráčili. V hluboké úctě oddaný Josef Procházka, restauratér 'U města Petrohradu' v Karlíně."

Přesně po stu letech vypadá jazyk inzerátů-blahopřání takhle: "I v příštím roce se budeme měnit tak, abyste měli čas vychutnat vše, co zůstává krásné." "Šťastný a veselý a také nejlevnější Nový rok: Meziměstské hovory jen 0,80 Kč/min."

"Rosteme vstříc vašim představám. PF 2001." U nás žije zhruba šest set lidí, kteří byli a jsou na světě i za časů restauratéra Procházky z Karlína, i v době mobilních telefonů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video