Fotografie Václava Havla obklopená svíčkami na Národní třídě (17. listopad...

Fotografie Václava Havla obklopená svíčkami na Národní třídě (17. listopad 2017). | foto: Petr Topič, MAFRA

Na 17. listopad se chystají vzpomínkové akce i protesty proti premiérovi

  • 241
V sobotu 17. listopadu se ve městech po celé republice uskuteční několik desítek různých akcí a pochodů. Většina z nich souvisí s oslavami státního svátku. V Praze a Brně se bude protestovat proti premiérovi Andreji Babišovi. Policie očekává hladký průběh.

Jedna akce v Praze a jedna v Brně budou přímo spojeny s vyjádřením odporu k premiérovi Andreji Babišovi. Pražskou akci s názvem Demisi! Pochod za slušné Česko organizuje Milion chvilek pro demokracii na Hradčanském náměstí.

V Brně proběhne podobná akce na Malinovského náměstí. Milion chvilek pro demokracii zde organizuje ve spolupráci se Společně Brno událost Konec vlády jednoho muže – Brno. „Podporujeme snahu opozičních stran vyvolat hlasování o nedůvěře vlády. Apelujeme na ČSSD, aby vzali rozum hrsti, udělejte státnické gesto,“ píší na facebookové stránce akce její organizátoři.

Vůbec největší sobotní shromáždění začne v sobotu v 16:30 na Václavském náměstí. Vzpomínková akce, která se jmenuje Koncert pro budoucnost, je nahlášena pro 70 tisíc lidí. Mezi největší oznámené hvězdy patří Pražský výběr, Prago Union a zpěvačka Barbora Poláková.

Tradičně se bude slavit také na Národní třídě. Události Korzo Národní, která je pořádaná jako studentská oslava svobody k výročí sametové revoluce, by se mohlo zúčastnit až 30 tisíc lidí.

Na sváteční den se chystají ale i manifestace, které se vzpomínkovým děním přímo nesouvisí. Organizátoři akce Za zrušení smluv globálního paktu plánují pochod, který je nahlášený pro 10 tisíc účastníků.

„V tuto chvíli žádné ze shromáždění nevnímáme jako jakkoliv rizikové,“ řekl ve středu mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. V ulicích budou na pořádek dohlížet pořádkoví policisté, dopravní police a kriminalisté ve spolupráci se strážníky městské policie, připraven bude také antikonfliktní tým.

Oslavy 17. listopadu v Havlově „obýváku“ i s tvůrcem kampaně Macrona

„Antikonfliktní tým je v takových situacích standardem, musíme počítat s eventualitou, že by došlo k nějakým názorovým neshodám,“ vysvětluje Hulan a dodává, že se jedná o preventivní opatření.

„V tuto chvíli nevím o navýšení počtu policistů v ulicích,“ řekl Hulan. Policie podle něj disponuje dostatečným počtem lidí, aby oslavy zvládla. Bezpečnostní složky budou ale připravené, kdykoliv počet policistů v ulicích navýšit.

Magistrát nepředpokládá ani velká dopravní omezení. „U samotných shromáždění k 17. listopadu očekáváme pouze lokální, respektive krátkodobé omezení dopravy,“ řekl tiskový mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník. Dopravní situace bude komplikovaná především v okolí Národní třídy, která je tradičně jedním z hlavních center listopadových oslav.

Národní třída bude pro dopravu kompletně uzavřena. Omezení ovlivní především parkování v nejbližším okolí. Kromě centra oslav se změny týkají také ulic Na Perštýně, Karolíny Světlé, Ostrovní, Mikulandská a Voršilská.

Vzpomínkové akce proběhnou také v Brně a Ostravě

V Brně se sejdou lidé na akci Brněnský sedmnáctý. Na náměstí mají zaznít projevy studentů, akademiků a pamětníků totality. Setkání bude zakončeno lampiónovým průvodem směrem ke Kraví hoře. Podle mluvčího brněnského magistrátu Filipa Poňuchálka by na pochod by měli dohlížet dopravní policisté, větší dopravní komplikace se ale ve městě neočekávají.

„Víme o dvou akcích, jedna je na Náměstí svobody a druhá na Malinovského náměstí,“ řekl tiskový mluvčí krajského ředitelství Jihomoravského kraje, Pavel Šváb. Police podle něj přijala potřebná opatření.

V Ostravě se bude slavit svátek 17. listopadu na Náměstí Dr. E. Beneše na akci nazvané Oslava svobody, kterou pořádá Centrum PANT. Neočekávají se speciální bezpečnostní opatření. „Standardně, pokud bude potřeba, budeme adekvátně reagovat na vyvstalou situaci,“ řekla tisková mluvčí krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, Soňa Štetínská.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video