Spadlá střecha domu v Bruzovicích

Spadlá střecha domu v Bruzovicích | foto: Jaroslav OžanaMF DNES

Zřícená střecha stodoly pobořila přilehlý dům

  • 1
Pod tíhou velké vrstvy sněhu spadla v Bruzovicích na Frýdecko-Místecku stodola. Krov nevydržel velké zatížení a praskl. Později se zřítila i střecha přilehlého rodinného domku. Problémy s pády střech měli hasiči i na dalších místech.

Stodola se zřítila okolo osmé hodiny ráno. Na místo přijeli profesionální hasiči z Frýdku-Místku.

Trosky stěn stodoly tlačily na přilehlý rodinný domek, jehož střecha se později pod tíhou zřítila.

"V době, kdy profesionální hasiči byli pryč a na místě zůstávali jen místní dobrovolní hasiči, se od stěn stodoly napojené na rodinný domek probořila i střecha rodinného domku samotného," řekl iDNES mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

Hasiči vyvedli z trosek živého býčka. Paní z domku shání plachty, aby propadlou střechu zakryla.

Cukráři přišli o výrobnu
Další případ prolomení střechy sněhem se stal v centru Ostravy v Přívozské ulici na dvorku hotelu, kde sníh prolomil přístřešek pro cukrářskou výrobu. Místo zajistili zedníci, kteří nedaleko pracovali. Hasiči pak jen zkontrolovali způsob přechodného zajištění.

Jen v Moravskoslezském kraji spadly kvůli sněhu během několika posledních dní už čtyři střechy.

Na Zlínsku spadlo od úterka sedm střech
Pod tíhou sněhu se ve Zlínském kraji od úterní noci zřítily střechy dalších sedmi objektů, například skladovací haly.

"Šlo o lehkou trubkovou konstrukci s eternitovými deskami. Střecha evidentně neunesla tíhu sněhu," řekl mluvčí HZS Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Trosky haly poškodily také poblíž zaparkovanou dodávku. V hale je uskladněn drcený plast, stavební materiál či stroje.

Předchozí večer zasahovali hasiči ve Vsetínské části Semetín, kde se zřítila střecha neobydlené dřevěnice. Ve Slavičíně na Zlínsku se zřítil přístavek. Tíhu sněhu neunesla také hala s odstavenými zemědělskými stroji v Krhové u Valašského Meziříčí. Další objekty byly poškozeny například v Janové či Zádveřicích. V žádném případě nedošlo ke zraněním.

Kvůli pádu střechy je uzavřen i hraniční přechod
Kvůli nebezpečí pádu střechy je zavřený i hraniční přechod Střelná. Objízdná trasa pro osobní automobily vede po silnici I/57 na hraniční přechod Brumov-Bylnice, pro kamiony na hraniční přechod Starý Hrozenkov na silnici I/50, nebo Bumbálka-Makov na silnici I/35.

Přechod Střelná leží na silnici I/49 na trase Zlín - Povážská Bystrica - Žilina.

Lidé nedbají výzvy hasičů

■ Od 31. ledna 2006 provádí Hasičský záchranný sbor ČR na celém území republiky mimořádné kontroly v objektech, které jsou určeny pro shromažďování osob. Kontroly jsou primárně zaměřeny na dodržování povinnosti stanovené v zákoně o požární ochraně – udržování volných únikových cest, a to v objektech pro shromažďování osob s "rovnými" střechami, na kterých se nyní drží větší množství sněhu.
■ Dle průběžných informací provedli příslušníci HZS ČR v období od 31. 1. do 8. 2. 2006 celkem 1073 kontrol, během nichž bylo zjištěno 384 závad. Bezkonkurenčně nejvíce závad zjistili hasiči v kraji Vysočina - 93, vysoký počet závad (40) byl v poměru k počtu provedených kontrol (52) odhalen i ve Zlínském kraji.
■ Příslušníci HZS ČR při kontrolách současně upozorňovali na odpovědnost vlastníků a provozovatelů za bezpečné provozování staveb a tedy i na nutnost sníh ze střech pravidelně odstraňovat a tím snižovat riziko narušení statiky budov.
■ Hasiči si navíc při kontrolách všímali i konstrukcí staveb. V případě, že zjistili jejich zjevné narušení, vše oznámili příslušnému stavebnímu úřadu, jenž má kompetence v tomto případě jednat. Hasiči upozornili příslušný stavební úřad v celkem sedmi případech.

Video