Místo nehody, na kterém Radomír Feilhauer zachránil život zraněnému cyklistovi.

Místo nehody, na kterém Radomír Feilhauer zachránil život zraněnému cyklistovi. | foto: Policie ČR

Zraněnému cyklistovi zachránil život půjčeným svetrem, teď dostal cenu

  • 10
U těžce zraněného cyklisty, kterého srazil zfetovaný řidič, se objevil náhodou. Ale nebýt ho, devětačtyřicetiletý muž s poraněnou tepnou by nepřežil. Radomír Feilhauer ze Supíkovic na Jesenicku za pohotovou záchranu života získal titul Gentleman silnic.

Nehoda, kterou zavinil v ukradeném autě dvacetiletý mladík bez řidičáku, jenž byl pod vlivem marihuany a za volantem seděl poprvé v životě, se stala letos 24. srpna v Jeseníku. Mladík ujel jen několik desítek metrů a v protisměru smetl cyklistu (o nehodě čtěte zde).

Jízda dvacetiletého mladíka pod vlivem marihuany skončila ve zdi nedalekého domu.

"Přede mnou zastavilo nějaké auto. Když jsem ho předjel, tak jsem na zemi uviděl ležet zraněného muže, který silně krvácel na noze a rukama se snažil to krvácení zmírnit," popsal Radomír Feilhauer.

Zraněný muž krvácel z tepny a ačkoliv bylo kolem několik lidí, kteří zavolali sanitku, poskytnout první pomoc vážně zraněnému se vydal až Feilhauer. "Už si ani nepamatuji, kolik tam bylo lidí. Ptal jsem se, jestli nemají něco na zaškrcení, protože jsem věděl, že jde o čas," řekl zachránce.

"Nejhorší bylo, když zraněný ztratil vědomí"

"Přestože mi jeden řidič přinesl svoji lékárničku, nic použitelného jsem v ní nenašel. Až potom mi jedna paní podala svůj svetr a já si vzpomněl, že nás kdysi ve škole učili, že v krajní nouzi se dá použít cokoliv," poznamenal.

Nejhorší okamžiky prožíval, když krvácející cyklista upadl do bezvědomí. "V duchu mě napadlo, že už je asi pozdě," podotkl. "Pak cyklistovi hodně pomohla paní, která mi podala svetr. Jednala jako profesionál a zraněného šetrně oživovala. Ten naštěstí záhy přišel zpět k vědomí a začal s námi komunikovat," popsal nový Gentleman silnic.

Zachránil život a šel pryč

Tento titul pravidelně udělují policisté společně s Českou pojišťovnou za mimořádné a odvážné činy na silnicích. "Podle svého tvrzení neudělal nic výjimečného, co by jiný nedokázal. Lékaři si však myslí něco jiného. Podle nich by bez pomoci pana Feilhauera zraněný na místě vykrvácel," podotkl mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral.

Pohotový čin Radomíra Feilhauera přitom málem zůstal bez ocenění. Když totiž lékaři zraněného nakládali do sanitky, zachránce z místa nehody odešel. Policisté se ho pak snažili najít další dva měsíce, mimo jiné ho vyzývali přes média, aby se jim přihlásil.


Video