Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Změní se vlaky pro fanoušky? Dráhy to nevylučují

  11:41
Po smrti třicetiletého fanouška Baníku Ostrava, který v sobotu vypadl z vlaku během jízdy do Prahy, se otevřela diskuse o změnách v dopravě fandů. České dráhy nevylučují, že napříště povezou fanoušky na rizikové zápasy vagony, u nichž nepůjdou otevírat dveře, dokud vlak pojede.

Vlak použitý fanoušky Baníku | foto: České dráhy

Dráhy tak reagují na tragickou událost, kdy v sobotu vypadl třicetiletý fanoušek Jiří Bělák při projíždění osady Bezpráví ve východních Čechách z vlaku a zahynul. K takovému opatření chtějí dráhy vyzvat i sami policisté, kteří zajišťují doprovod ve speciálních vlacích pro fanoušky.

Vrchní komisař severomoravské správy policie Milan Klézl řekl už v neděli večer, že severomoravští policisté byli v osudném vlaku pouze v takovém počtu, aby tam byli schopni zajistit pořádek.

"V naší moci není hlídkovat u každých dveří vagonů," upozornil Klézl. "Jsme si však vědomi, že se stala tragédie, při níž byl zmařen lidský život. A proto budeme navrhovat, aby České dráhy v budoucnu při podobných speciálních vlacích pro fanoušky nasadily vagony, ve kterých nepůjdou dveře během jízdy otevřít," prohlásil vrchní komisař.

Dráhy nechtějí dát modernější vagony
Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský řekl, že problém, který v sobotu vyvrcholil smrtí jednoho z fanoušků, budou železničáři řešit na jednání se zástupci policie a fotbalových klubů.

"Ale v žádném případě nepůjde o náhradu starých vagonů modernějšími, protože ve vlacích s fanoušky dochází pravidelně k neúměrnému ničení a znečišťování vlaku," řekl Šťáhlavský.

Uvedl, že staré vagony, které železničáři do těchto rizikových vlaků poskytují, nemají blokování dveří a lze je během jízdy otevřít.

"Jediné starší vagony, které toto blokování dveří mají, jsou vagony s kupé, ale takové zase nechtějí z bezpečnostních důvodů policisté, kteří fanoušky doprovázejí. Naopak, žádají především vagony bez kupé," řekl Petr Šťáhlavský.

Vagony s kupé zase nechtějí policisté
Policisté totiž ve vagonech bez kupé mají přehled, co se ve vlaku děje. Fanoušci se také před nimi nemohou v kupé například zamknout nebo schovávat za závěsy. Jeden box se čtyřmi sedadly u dveří je přitom vyhrazen pro policisty. Přesně tak jeli v sobotu i fanoušci Baníku Ostrava.

Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský řekl, že je možné jednat o tom, že by staré vagony určené pro přepravu fanoušků mohly být dodatečně vybaveny blokováním dveří.

"Tady je ale otázka, kdo takové opatření bude financovat. To musí řešit policie či fotbalové kluby. My přednostně modernizujeme vlaky, kterými lidi jezdí do práce a děti do školy. Nikomu bychom nevysvětlili, že chceme přednostně modernizovat vagony, kterými jezdí fanoušci na fotbal," řekl Petr Šťáhlavský.

Na dveřích vagonů jsou varovné cedulky
Přesto dodává, že zástupci Českých drah pokládají za důležité, aby i fanoušci byli při jízdě v bezpečí. Případ, který stál jednoho fanouška život, však nepokládá za žádné provinění na straně Českých drah.

"Na dveřích vagonů jsou cedulky, že je nikdo nemá před zastavením vlaku ve stanici otevírat. Pokud je člověk rozumný, tak dveře nikdy při jízdě neotevře. Neměl by je otvírat ani při neplánovaném zastavení někde v poli, neboť neví, kdy se zase vlak náhle rozjede," upozornil mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Řekl, že technici Českých drah okamžitě po dojetí vlaku do Prahy prozkoumali dveře, z nichž třicetiletý fanoušek z Bolatic vypadl. "Dveře byly v pořádku, šly normálně uzavřít a někdo je prostě při jízdě otevřel. Kdo to byl, musí vyšetřit policie," řekl mluvčí Českých drah.

Dveře byly pootevřené, tvrdí fanoušci
Někteří spolucestující Jiřího Běláka ale tvrdí, že dveře byly už při jízdě z Ostravy pootevřené.

"Několik lidí se je sice snažilo zavřít, ale vždy tam zůstala asi pěticentimetrová škvíra. Viděli jsme to na vlastní oči. Teprve, když se to stalo, chodili policisté a dveře zamykali klikou, pak už i tyto dveře držely v zavřené poloze," shodují se nejbližší kamarádi Jirky.

"Není pravda, že by jej policie několikrát u dveří napomínala. Dvě hodiny před tou událostí prospal na sedadle," dodávají.

Někteří fanoušci namítají, že pokud by železničáři dovolili ve vagonech fanouškům kouřit, neštěstí by se nestalo.

Kouření ve vagonech dráhy povolit nechtějí
To mluvčí Petr Šťáhlavský striktně odmítá. "Nemůžeme dovolit kouření ve vagonech, byť pětatřicet let starých, protože bychom souhlasili s porušováním zákona. Zákon mluví jasně, že ve vlacích se nesmí kouřit, a fanoušci tento zákon porušovali i tím, že kouřili na WC," řekl mluvčí.

Uvedl, že pokud by ale železničáři chtěli striktně dodržovat zákon, museli by okamžitě každého, kdo otevře dveře vlaku, vyloučit na další stanici z jízdy. A každého, kdo si zakouří, by museli pokutovat, případně ho také vysadit.

"Ovšem v takové situaci, kdy je ve vlaku čtrnáct set fanoušků, se snažíme o jakousi toleranci a necháváme je kouřit na záchodech. Pokud bychom totiž striktně dodržovali zákon, mohli bychom vzbudit emoce fanoušků a mohlo by dojít až k eskalaci násilí. Proto se snažíme o určitou mez tolerance, ale dál nemíníme jít," řekl mluvčí Českých drah.

Pitva odhalí případný alkohol v těle mrtvého
Policejní mluvčí z Ústí nad Orlicí Eva Sichrová řekla, že v úterý se uskuteční pitva zemřelého fanouška. "Do středy bychom měli mít výsledky," řekla a na otázku, zda lékaři zjišťovali i případnou přítomnost alkoholu v krvi zemřelého, odpověděla, že soudní lékaři provádějí standardní prozkoumání těla mrtvého, které má prověřit veškeré okolnosti případu.

Přestože mluvčí Eva Sichrová řekla, že technické zabezpečení vlakové soupravy není v kompetenci policie, podle názoru ústeckých policistů by blokování dveří mělo být dnes standardem i pro přepravu fanoušků.

Mluvčí fotbalového klubu Baník Ostrava Bruzl řekl, že o možném financování úpravy dveří ve speciálních vagonech pro fanoušky slyší poprvé, a proto se k tomu nechce zatím vyjadřovat.

"Ale klub by se jistě nebránil jednání o tomto problému a chce samozřejmě pro své fanoušky to nejlepší," řekl Igor Bruzl. 

Po stopách vrahů
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....