Jeden z pachatelů už byl zřejmě v rukou policistů, ti ho ale propustili, protože ještě nevěděli o krádeži. Ilustrační foto.

Jeden z pachatelů už byl zřejmě v rukou policistů, ti ho ale propustili, protože ještě nevěděli o krádeži. Ilustrační foto. | foto: René Volfík, ČTK

Zloděj ukradl z pražského hotelu trezor s akciemi až za 300 milionů

  • 116
Pražská policie vyšetřuje krádež trezoru z hotelu Olympik v Praze 8. Podle generálního ředitele Vlastislava Šose obsahoval peníze a akcie s nominální hodnotou 300 milionů korun. Policie hovoří o milionu v hotovosti a cenných papírech za 250 milionů. Pokud se to potvrdí, půjde o jednu z největších krádeží v Česku.

Zloději ukradli třiapadesátikilový trezor mezi desátou a půl jednou z kanceláře v administrativní části hotelu Olympik. Stačilo jim vyrazit dveře. "Majitel v něm měl uložené svoje akcie v nominální hodnotě tři sta milionů," sdělil iDNES.cz šéf společnosti Olympik Holding.

Akcie jsou podle něj snadno identifikovatelné, zloděj by se ale mohl pokusit prodat je jiné fyzické osobě. "Nejsou kótované na burze, jsou v listinné podobě," popsal Vlastislav Šos. Vyzval potenciální investory, aby odcizené akcie nekupovali. Jejich reálnou hodnotu nechtěl odhadovat vzhledem k výkyvům cen kvůli krizi v oboru hoteliérství.

Poněkud odlišnou výši škody než ředitel společnosti oznámila policie. "Neznámí pachatelé si odnesli příruční trezor s přibližně jedním milionem korun na hotovosti v různých měnách a akciemi v nominální hodnotě asi 250 milionů korun," uvedla mluvčí Eva Miklíková.

Policie pravděpodobného pachatele pustila
Zloději byli podle ředitele nejméně dva. "Pravděpodobný spolupachatel byl zadržen, lustrován policií a propuštěn. Teprve pak se totiž zjistilo, že byl hotel vykraden," tvrdí Šos. Podezřelého zadrželi zaměstnanci - bylo jim podezřelé, že se neznámý člověk potlouká po hotelu.

Někteří pracovníci hotelu tvrdí, že muž je v Praze 8 "známá firma" a údajně se pohybuje mezi bezdomovci.

Komplic na něj zatím zřejmě čekal. Později zavolala na policii žena, jež bydlí naproti hotelu, že odsud táhnou velký balík zabalený v látce. "Hadr se našel a policie nasadila na stopu psa," popsal ředitel. Policie nabízí jen strohou informaci, že "pachatelé z místa nepozorovaně zmizeli".

Pokud se potvrdí škoda, která vlastníkům akcií a peněz vznikla, byla by to jedna z největších krádeží v české historii.

Mezi nejznámější případy z poslední doby patří loňská prosincová krádež zhruba 560 milionů korun z budovy bezpečnostní agentury G4S Cash Services v Praze 3. Z krádeže je podezřelý tehdejší pracovník agentury František Procházka, kterého policie dosud nevypátrala.


Video