Žhář podpaluje starší auta

Ostrava - Po neznámém žháři, který v Ostravě po nocích podpaluje auta, pátrá speciální třicetičlenný tým ostravských kriminalistů s pomocí pořádkové služby. Zatím neúspěšně. Ze žháře mají hrůzu především majitelé starších vozů značky Škoda, na které má obzvlášť spadeno. "Jedna z vyšetřovacích verzí počítá s tím, že pachatel mohl mít dopravní nehodu, v níž figurovala škodovka. Prověřujeme proto záznamy o haváriích z minulosti," řekl vedoucí kriminální policie z Ostravy-Vítkovic Jiří Kozák.
V posledních pěti týdnech už hasiči vyjížděli devětkrát k požárům, které měly shodné znaky. Neznámý pachatel polil přední kapotu vozu hořlavou kapalinou, pravděpodobně ředidlem či benzinem, a podpálil ji. Poprvé dal o sobě vědět v noci z 28. na 29. dubna.

"Tehdy v Ostravě-Zábřehu podpálil čtyři auta, z toho tři škodovky. Vozy parkovaly blízko sebe, tři z nich v jedné ulici," řekl Kozák. Asi o dva týdny později hořelo další auto, stejným způsobem byla zapálena i motorka a nějaké pneumatiky. Zatím poslední sérii požárů založil žhář před necelými dvěma týdny v Ostravě-Hrabové.

Po třetí hodině ráno tam hořela tři auta, z toho dva vozy značky Škoda, a poprvé i sklep. V sousední čtvrti o něco později objevil majitel další ohořelou škodovku. "Podobný případ ve městě nepamatujeme," shodli se mluvčí policie Milan Klézl i operační důstojník hasičů z ostravského centra tísňového volání Martin Čech.

Kriminalista Jiří Kozák uvedl, že auta hořela obvykle o víkendu, v místech, kudy se vraceli mladí lidé z nočních technoparty. "Prověřili jsme asi sto čtyřicet účastníků party, která se konala v Hrabové tu noc, co tam hořela tři auta a sklep. Ale zatím jsme nedospěli k žádným výsledkům. Nevíme jistě ani to, zda auta podpaluje jeden člověk, nebo je jich víc," přiznal.

Bez odezvy zatím zůstaly i výzvy ke spolupráci, které policie rozvěsila na letácích v Hrabové. "Tohle je klidná čtvrť, kde v noci všichni spí. Já sám jsem se například o ohni dozvěděl až ve chvíli, kdy už tu byli hasiči," vysvětluje jeden z obyvatel domu, v němž hořel sklep.
,

Video