Žena nechala novorozeně ve křoví

  • 20
V keři u parkovišti uvnitř areálu znojemské nemocnice našli policisté mrtvé novorozeně. Na tělíčko upozornila ošetřujícího lékaře sama matka. Přišla na pohotovost s tím, že krvácí. Lékař poznal, že krátce před tím porodila. Vše proto nahlásil policii.

Lékaři znojemské nemocnice přijali v noci z neděle na pondělí do péče ženu, která si stěžovala na krvácení. Vyšetřující lékař zjistil, že má v těle ještě zbytek placenty, a musela tedy krátce předtím porodit.

"Když se jí ptal, kde má dítě, těžce se rozpomínala a vybavila si jen, že ji autem přivezl nějaký muž," řekl jeden z lékařů nemocnice, který si přál zůstat v anonymitě, protože není oprávněn podávat informace.

Jeho slova nepřímo potvrdil primář porodnického oddělení Radek Chvátal: "Sice popírala, že její stav souvisí s těhotenstvím, ale nebylo o tom pochyb. Porodila v třicátém týdnu těhotenství, ale víc k případu říct nemohu."

Žádnou oficiální informaci neposkytlo ani vedení znojemské nemocnice. "Na žádost policie nemůžeme nic říct," řekl zástupce ředitele Vladimír Kochrda.

Podle informovaného lékaře se události od vyšetření ženy odehrály takto: zaměstnanci nemocnice přivolali policisty, kteří pak našli mrtvé novorozeně ve křoví nedaleko tamního parkoviště.

Místo, kde policisté mrtvolku objevili, leží v areálu nemocnice, tedy už za závorou, u níž ve dne v noci sedí vrátní. "Je to hrozné, ale já ani nevím, kdo dítě našel. Ráno přijeli policisté, kus parkoviště ohradili a místo prohlíželi," vylíčil jeden z vrátných, který si rovněž přál zůstat v anonymitě.

Krajská policejní mluvčí Dagmar Bartoníková potvrdila, že policie se zabývá případem podezřelého úmrtí novorozence, ale další podrobnosti odmítla poskytnout s tím, že vyšetřování je teprve v počátcích.

Prostor asi padesát metrů od parkoviště, kde mrtvé dítě skončilo, monitoruje průmyslová kamera. Ta je ale podle zaměstnance nemocnice, který nechtěl být jmenován, nasměrovaná na vchod do centrálního příjmu. Keře u patologie z ní pravděpodobně nejsou vidět.

Žena, která dítě na parkovišti nechala, prý dala své první dítě k adopci.

Výsledek pitvy novorozence by měli policisté mít k dispozici už v úterý.

Policie našla novorozeně v křoví u parkoviště v areálu znojemské nemocnice. (6. září 2004)


Video