Diskuze

Za vraždu v klukovském sporu padlo 7,5 roku

Jednadvacetiletého Pavla Zapletala z Hluboček na Olomoucku poslal Vrchní soud v Olomouci na 7,5 let do vězení za ublížení na zdraví. Nevyhověl tak Zapletalovu odvolání. Před třemi lety usmrtil v roztržce vrstevníka a původní rozsudek zněl na osm let.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

EspritFort

10. 6. 2004 0:42
Kdo běžně chodíte z kuchyňským nožem v rukávu?
Kdo běžně chodíte z kuchyňským nožem v rukávu? 
Pokud měl v rukávu ukrytý kuchyňský nůž, tak nutně věděl, co vyprovokoval, a také věděl, že jej pak použije.
Já třeba před tebou sáhnu pod sukně tvé přítelkyni, a pak zdrhnu.
Pak mě se svým kámošem a se svým bráchou najdete a pochopitelně na mě nastartujete a dost možná, že já při tom i padnu a že vy si i kopnete, já pak ale vytáhnu z rukávu připravený kuchyňák a vykostím ti bráchu. JE TO NUTNÁ OBRANA  
 NE, TO JE PRACHSPROSTÁ VRAŽDA    
 
0 0
možnosti

Elleyn

18. 7. 2004 16:36
Nesvéprávnost za každou cenu?
Co to píšeš za kraviny?! Zbraně se nosí z důvodu sebeobrany běžně, ale je to stejně k ničemu, protože když napadeného nedorazí útočník, udělá to za něj česká justice. Většinou se jí to povede díky mávání s nesmyslným a lehce zneužitelným pojmem "nepřiměřená sebeobrana" (který se vzápětí změní na "zabití" nebo "vraždu") a vžitým právním pohledem na zabití, které je v podstatě trestné v každém případě.
Například holka, která pobodala nožem nějakého nadrženého hňupa, byla odsouzená za vraždu myslím na osm let, nebo tak nějak. A to i přesto, že dotyčný to přežil! Asi to hodnotila právě taková chytrá hlava jako ty.
Je snad lepší při napadení jen stát a čekat, že to za mě vyřeší skvělý demokratický systém? Nebo se uklidnit vedomím, že útočníci možná snad dostanou nějakých těch pár měsíců za výtržnictví? Jsem zvědavá, kdo z těch mravokárců by se takhle choval.
0 0
možnosti

elcapitano

9. 6. 2004 19:16
Já si myslím
že rozhodnutí soudu je v podstatě správné(neznáme samozřejmě všechny podrobnosti). Obrana musí být opravdu jen přiměřená a názory že svoje zdraví , život a majetek můžu jakkoliv bránit jsou lajcké. Uvedu jednoduchý příklad: někoho vyprovokuji (u někoho stačí málo), on mne napadne a jáho klidně oddělám. Další příklady snad netřeba uvádět. Obrana musí být opravdu jen nutná a přiměřená. Jinak můžeme zrušit policii a každý se může bránit sám. Ale to by byl divoký západ a to snad nechceme.
0 0
možnosti

xPainKillerX

9. 6. 2004 21:13
Re:
Ty jsi blazen clovece!!! To ani nerikej nahlas nekde pred lidma nebo te napadnou a v sebeobrane pred takovejma kecama zabijou!!! Je videt, ze ses do podobny situace v zivote jeste nedostal a ten soudce taky ne! Kdyz te obklopi banda utocniku a mydlej te hlava nehlava, rucim ti za to, ze pouzijes veskery dostupny a mozny prostredky, jen abys odrazil jejich utok i za cenu, ze bys je mel zabit. Pud sebezachovy to za tebe zaridi. Pokud mozek vyhodnoti danou situaci, ze ti vznikne ujma na zdravi a zivote, nasledny jednani bude instinktivni a nebudes premyslet, jestli je obrana primerena utoku. Pak se najednou proberes, az kdyz je utok zastaven a ty presto jeste mackas spoust, ackoliv je zaver stazenej dozadu a zasobnik zeje prazdnotou...
0 0
možnosti

xPainKillerX

9. 6. 2004 16:54
hanba cesky bolsevicky justici
Asi mi to neni moc jasny, ale ja to vidim jako nutnou obranu. Hanba ceskej soudum, fuj tajbl xindlove! Vsak jednou nastane cas, kdy vas odtamtud vyzeneme samopalama!!!
0 0
možnosti

krysa66

9. 6. 2004 15:16
??????????
To není vtip??? Jaký klukovský spor? Jaká vražda - snad zabití v sebeobraně?! Kam měl asi bodat do palce u nohy?
 
Skupina útočníků se jde bavit tím, že někoho zkopou a on se hajzl brání - pryč s ním. Když vás někdo napadne nechte si dát přes hubu. To je poselství toho článku.
0 0
možnosti

JTR

9. 6. 2004 12:58
Bravo české soudy!!
Pokud dobře počítám: v 18 dvakrát soudně trestán - to je rozený svatoušek a neviňátko, ve 30-ti je venku dobře proškolen, napraven a máme se na co těšit!! Vivat český pseudoprávní stát!!!
0 0
možnosti

xPainKillerX

9. 6. 2004 17:03
Re:
Ty jsi uplnej vul!!!
0 0
možnosti

123456789

9. 6. 2004 12:04
o
každý člověk má pud sebezáchovy už od přírody, tak se brání jak může, ale pořád mi nepřijde logické, že u sebe měl kuchyňský nůž, kdyby to byl nějaký vystřelovák, otvírák nebo jaké další ještě existují, tak to chápu
0 0
možnosti

iuos

9. 6. 2004 12:07
hmm
proč vyhazovat prachy za vystřelovák, když má doma v kuchyni nůž?  skutečně existují lidé, kteří nosí obyčejný kuchyňský nože pro případ obrany, pár jsem jich viděl
0 0
možnosti

e-moe

9. 6. 2004 11:54
.
Už jen to, že soudy si případ furt vrací a přehodnocují - jak se mám já rozhodnout, během několika desetin vteřiny v dané situaci??? Jak by se rozhodl soudce?Když ho přišla zbít skupina lidí  - cíleně, nechápu, proč by nemohl svůj život bránit nožem. Kolik lidí už zemřelo na natrženou slezinu, nebo zlomenou lebku při takovýchhle vesnických rvačkách - místo soupeře mohl být mrtvý on... Svědci žádní, jen ta "skupinka" - fakt věrohodní svědci...
0 0
možnosti

zachary

9. 6. 2004 11:49
Bila pitka, byla i bitka - chlapi sobě!
"Když se u nás chlapi poperou, tak jenom nožem a nebo sekerou...", jim všem jistě ještě dunělo v makovicích. A hádali se buď o holku nebo kdo ho má největšího. Bodat do lidí není správný. Já bejt otcem toho mrtvýho, asi bych na dědině nerozdejchal, že sousedův oslik mi beztrestně podříz kluka. Asi by proběhla kronika ohlášené smrti..Jsme lidi, né zvířata!
0 0
možnosti

xPainKillerX

9. 6. 2004 17:06
Re:
Kdyz me ten tvuj synek bezduvodne napadne, tak musis pocitat, ze ti ho zastrelim, kdyz me napadnes pak ty, pocitej ze zastrelim i tebe, tvou manzelku, zbyle deti a nakonec i tveho psa.
0 0
možnosti

jyrinec

9. 6. 2004 11:28
jakakoli
obrana pred utocnikem by nemela byt stanovovana, napadeny prece nikdy nevi, jestli ho nekdo neprisel zabit. melo by byt legitimni pouziti jakekoli zbrane na obranu sveho zdravi a zivota.
0 0
možnosti

iuos

9. 6. 2004 11:30
hmm
..a majetku
0 0
možnosti

pája_

9. 6. 2004 11:16
právo - pořádek - .....
Neznám všechny podrobnosti případu ale jestli se stal zhruba jak se v článku píše, je to skvělá zpráva pro násilníky grázly. Právo je na jejich straně.
0 0
možnosti

pegaska

9. 6. 2004 11:22
Re:
To oni vědí už dávno. Bohužel.
0 0
možnosti